10 cărți care mi-au plăcut în 2018
Bună, draga mea!
Sper că te regăsesc cu bine și cu chef de citit anul acesta! Nu de alta, dar eu, când citesc o carte mișto, parcă intru în lumea pe care autorul vrea să o creeze cu ajutorul personajelor și ale poveștilor acestora, fie că este de dragoste sau nu. Mă simt parte din poveste de multe ori și îmi imaginez anumite scene detaliate, am anumite trăiri cu fiecare pagină citită.
În 2018 am citit cam 20 de povești/romane, însă m-am oprit la 10 cărți care mi-au plăcut, din care poate am învățat câte ceva și despre care am să încerc să le detaliez cât de scurt pot eu, căci toate au recenzii pe blog (link către recenzie am pus pe fiecare titlu în parte).
- Descoperă și: 10 cărți pe care le recomand în 2016
- Descoperă și: 8 cărți care mi-au plăcut în 2017
10 cărți care mi-au plăcut în 2018
Lisa See – Floare-de-Zăpadă și evantaiul secret
Le cunoaștem pe Floare-de-Zăpadă și Floare-de-Crin, două fete care se unesc printr-un contract de laotang, contract ce presupune iubire și susținere veșnică. La vârsta de 6 ani fetele sunt pregătite pentru viața de femei căsătorite, însă descoperim multe lucruri despre viețile fiecăreia. Descoperim minciună, greutăți ale familiilor lor, iar povestea în sine nu este chiar fericită sau plăcută, dar Lisa See are un stil atât de interesant de a scrie și de a te transpune în poveste, încât nu ai cum să nu vrei să afli ce se întâmplă cu fiecare pagină citită.
- Cel mai bun preț – aici
Jojo Moyes – Fata pe care ai lăsat-o în urmă
Acțiunea se desfășoară pe două planuri, așa cum m-am obișnuit deja cu romanele autoarei. Fata pe care ai lăsat-o în urmă este de fapt un tablou pierdut în primul război mondial și regăsit în 2006. Este interesant modul în care autoarea readuce în discuție acest tablou și cum pornim în căutarea acestuia. Întâlnim vieți distruse de război, dezamăgire, compromisuri, dar și speranță și iubire.
Simona Tache și Mihai Radu – Bărbații vin de pe Marte, femeile de la coafor
O carte amuzantă, cu ironii și autoironii, în care posibil să te regăsești. Simona și Mihai prezintă situații din viața de zi cu zi, așa cum femeile și bărbații pot să le perceapă.
- Cel mai bun preț – aici
Elif Shafak – Onoare
Elif a devenit una din scriitoarele mele preferate și vreau să îi citesc toate romanele. Pe scurt, Onoare este despre o crimă pe care băiatul cel mare al personajului principal o face. Mai exact, Iskender crede că își omoară mama în numele onoarei, pentru că aceasta încearcă să își refacă viața, după ce soțul ei o părăsește. Aceasta se vede pe ascuns cu un bărbat, de care ajunge să se îndrăgostească. În timp ce Iskender este în închisoare, descoperim de fapt că altul este adevărul. Și nu vreau să dezvălui mai multe.
Maria Cristiana Tudose – Eu sunt femeie
Nu am știut dacă să introduc cartea în acest articol, dar pentru că mesajul este unul chiar foarte puternic și este adresat femeilor, am decis să o fac totuși. Maria ne povestește despre suferința ei din dragoste, care uneori mi s-a părut cam exagerată, poate cu anumite sentimente și trăiri prea intense, însă mesajul cărții este acela că trebuie să înveți să te iubești pe tine, înainte de a începe să oferi iubire altcuiva. Și poate fi mult de discutat cu privire la acest subiect, însă dragostea de sine îți poate oferi o încredere și o putere foarte mare, de care poate nici nu ești conștientă.
- Cel mai bun preț – aici
Gayle Forman – Dacă te-aș găsi
Dacă ai citit prima parte (Dacă aș rămâne, care a fost și ea la favorite în 2016), trebuie să afli continuarea. O poveste de dragoste emoționantă, tristă, dar frumoasă, în care poate multe ne-am regăsi. Cei doi tineri, Mia și Adam se regăsesc după câțiva ani de la despărțire, despărțire ce i-a adus lui Adam momente de depresie. Ce se întâmplă, dacă ajung să discute despre acele momente foarte triste, nu vreau să dezvălui.
Cecelia Ahern – Mulțumesc pentru amintiri
În acest roman o cunoaștem pe Joyce, a cărei viață se schimbă în totalitate, după ce cade de pe scări și pierde sarcina. Se desparte de soțul ei, se mută cu tatăl ei și vorbește cu atâta ușurință despre istorie, arhitectură într-un mod inexplicabil. De unde știe atâtea, imediat cum își revine?
Îl cunoaștem și pe Justin, un tip divorțat căruia îi este teamă să doneze sânge. Dar pentru a impresia o tânără asistentă, face acest gest. Și întâmplarea face că cei doi se întâlnesc întâmplător la frizerie, cu un straniu sentiment că se cunosc foarte bine, deși nu se văzuseră vreodată. Ce legătură există între cei doi, te las să descoperi citind romanul Ceceliei.
Jennifer Cody Epstein – Pictorița din Shanghai
Cel mai puternic mesaj din acest roman cred că rămâne pentru mine acela de a nu judeca. Nu știi de ce o persoană este într-o anumită situație (și cred că pot spune asta și dacă e ceva de bine sau nu), așa că nu ai nici un drept să fii judecătorul acelei persoane. De asemenea, cred că o altă învățătură este aceea că dacă îți dorești cu adevărat ceva, faci totul pentru a se îndeplini. Yuliang își dorea să devină pictoriță și a trecut prin foamete, prin depresii, răutăți și jigniri, însă tot a ajuns unde și-a dorit. La baza poveștii stă o poveste reală, căci Pan Yuliang a existat cu adevărat, dar imaginația autoarei nu lipsește cu siguranță.
- Cel mai bun preț – aici
Sawako Ariyoshi – Parfum de Curtezană
Mi-a plăcut mult povestea lui Tomoko, o femeie care răzbește chiar și în vremuri de război. Deși mama ei nu este interesată de educația fetei, căci ei nu-i pasă decât de ea, Tomoko este o fată isteață și descurcăreață. Dovedește asta chiar și patroanei casei de gheișe unde este vândută. Se îndrăgostește de un tânăr ofițer, însă cei doi nu se pot căsători, datorită trecutului mamei sale, o curtezană foarte cunoscută.
Ce m-a enervat foarte mult este faptul că mama fetei apărea întotdeauna în peisaj când știa că Tomoko o duce bine, că are bani și știa că la ea nu îi va lipsi nimic. M-a uimit totuși răbdarea infinită pe care Tomoko o are totuși față de mama ei, de teama de a nu fi acuzată vreodată că ar fi un copil nerecunoscător, așa cum mama ei a fost acuzată de bunica fetei. Merită citită cartea și sigur ai ce învăța din ea.
Sophie Kinsella – Viața nu e chiar perfectă
Deși nu am vorbit pe blog despre această lectură, care poate fi considerată adolescentină, mesajul pe care îl transmite este unul atât de actual, încât mi-am dorit să îl abordez într-un clip pe YouTube. Din păcate, planetele nu s-au aliniat în 2018, dar încă mă gândesc să fac asta. Să povestesc despre faptul că viața nu este perfectă, despre prejudecățile pe care le avem, despre cum te face societatea să devii și cum încearcă să te schimbe, să devii superficial, când de fapt viața nu este doar ce vedem cu ochiul liber.
- Cel mai bun preț – aici
Așadar, iată cărțile care mi-au plăcut, din care am învățat, locurile prin care am fost cu mintea în 2018, citindu-le. Sunt curioasă dacă tu ai citit vreo carte din acestea, dacă ți-a plăcut sau dacă ai vrea să citești vreuna.
* Unele linkuri din articol sunt de afiliere, însă dacă le accesezi, nu vei plăti nimic în plus la o posibilă comandă. Eu voi primi un mic comision din partea site-ului, iar ăsta este un mod de mă susține pe mine și blogul meu.
Mulțumesc pentru vizită! Cu stimă și drag, Lory!
Imi plac mult recomandarile tale! Chiar am trecut cateva carti pe lista mea de citit in acest an!
Ma bucur sa aflu asta, Carmen! Sunt curioasa ce vei citi din aceste carti si cum ti se vor parea!
Multumesc pentru vizita!
Te pup!
Am citit 4 dintre cărțile menționate, Floare-de-zăpadă mi-a plăcut cel mai mult. Mi s-au părut însă interesante și Mulțumesc pentru amintiri, Fata pe care ai lăsat-o în urmă și Pictorița din Shanghai. Dintre celelalte mai am pe wishlist Onoare, mi-a plăcut ce am citit de Elif până acum.
Îmi pare rău că nu văd aici și Potretul lui Dorian Gray, carte pe care știu că ai citit-o relativ recent, dar poate n-a fost momentul potrivit să te atingă îndeajuns. Din punctul meu de vedere e de o frumusețe și o profunzime pe care foarte puține cărți o mai au, iar contemporani precum Elif, Jojo, Lisa See… oricât s-ar strădui n-o vor avea în niciun roman, oricât de interesant e subiectul.
P.S. La final „dacă tu ai citit vre-o carte din acestea” – vreo fără cratimă.
Portretul lui Dorian Gray are intr-adevar o profunzime aparte, mi-a placut cartea. Ba chiar am vazut si filmul. Poate pentru ca am vazut filmul m-a facut sa nu introduc aceasta carte in acest top 10.
Poate o voi mai citi candva, totusi!
Multumesc pentru vizita! Te pup!
Onoare mi-a placut si mie, mult de tot. Pe celelalte mentionate de tine, nu le-am citit. 🙂
Ma bucur ca ti-a placut si tie! Chiar e o poveste frumoasa!