
Ajutor de la stat pentru infertilitate – 15.000 lei
Bună, draga mea!
Dacă te confrunți cu această boală numită infertilitate, trebuie să știi că nu ești singură. Și nu trebuie să fii singură în această luptă. Este foarte important ca ambii parteneri să fie la fel de implicați, familia și prietenii să te susțină, iar medicul este extrem de important de asemenea, pentru că trebuie să existe o chimie, o înțelegere încă de la prima vizită în cabinetul acestuia, pentru că este un drum lung. În plus, dacă vorbești în online (nu trebuie să o faci neapărat public, ca mine, ci poți posta sub anonimat sau poți vorbi în privat cu alte femei), te va ajuta mult.
Nu este ușor să găsești medicul ideal, pentru că sunt multe recomandări, mulți medici, multe clinici. Și fiecare recomandare pe care o vei primi va fi strict subiectivă, în urma experiențelor fiecăreia. Eu am așteptat pentru o primă programare undeva la 4 luni la Doamna Doctor Cezara. Însă din minutul în care am ieșit amândoi din cabinet, am știut că am ales bine și a meritat așteptarea. Un medic care are experiență, care nu ne vrea banii, ci vrea rezultate.
Programul oferit de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse pe noi ne-a ajutat foarte mult. Sigur, nu a fost suficientă suma primită, dar este totuși un început, îți dă puțină speranță și parcă încredere că va fi bine și că te vei descurca. Nu mai menționez faptul că Asociația SOS Infertilitate condusă de Nicole Brunel a făcut eforturi și demersuri supraomenești pentru ca acest program să fie reluat. Am apreciat pe toată lumea implicată și am fost acolo, așa cum am știut eu la momentul acela.
Citește #JurnalDeInfertilitate: Ce problemă există de fapt?
Cum am intrat în posesia ajutorului financiar de la stat?
În primul rând, a fost necesară o scrisoare medicală cu diagnosticul de infertilitate, pe care am obținut-o în urma vizitelor la clinica aleasă, direct de la medicul meu. Dar, înarmează-te cu răbdare și bani, pentru că înainte de a începe orice demers pentru FIV ai de bifat destul de multe analize. Eu am început să fac primele analize din lista de la clinică cam din ianuarie 2024. Și am tot continuat să le bifez, dar nu m-am grăbit, pentru că tot speram să se reia programul cu ajutorul de la stat. Asta pentru că unele analize au valabilitate 6 luni, iar multe din ele nu sunt chiar ieftine.
Câteva documente pe care le-am completat cu datele solicitate, câteva semnături ale noastre, pe care apoi le-am încarcat în platforma up-comunitate.ro. Toate anexele necesare, inclusiv Metodologia FIV le găsești pe site-ul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Le salvezi în format PDF, le printezi, le completezi și le scanezi pe rând.
Procesul nu a fost foarte complicat, aplicația a mers bine încă din prima zi în care s-a dat startulul programului. Îți super recomand în schimb, să citești înainte termenii și condițiile impuse de stat cu privire la acest ajutor, să te pui la curent cu ghidul beneficiarului și orice informație o vei găsi pe site-ul Ministerului. Adică, te rog, implică-te puțin, citește toate informațiile puse la dispoziție, este în interesul tău și trebuie să știi ce ai de făcut.
Platforma Up-Comunitate.ro
Dacă în anii trecuți toate documentele necesare se trimiteau pe o adresă de e-mail, în 2024 s-a deschis platforma Up-Comunitate.ro. Îți creezi rapid un cont, alegi programul care te interesează și încarci documentele necesare completate, semnate, scanate. Dacă un document nu este acceptat sau este greșit, vei primi un mail de înștiințare și ai la dispoziție câteva zile să-l refaci și reîncarci. După ce totul este verificat și toate sunt bune, vei primi un număr de înregistrare.
Urmează să se emită contractul
După ce ai primit număr de înregistrare, urmează să primești contractul. Acesta va fi semnat de către doamna Ministru și trebuie să îl încarci înapoi la rândul tău, pe aceeași platformă, semnat de ambii parteneri. Nu îți mai rămâne decât să aștepți voucherele. Timpul de așteptare în 2024 a fost diferit la fiecare. Pentru dosarele depuse în primele zile (noi am depus în ziua în care s-a dat drumul la program în platformă) și am primit un număr cu 4 cifre…o mie nouă sute și ceva), voucherele s-au emis după vreo 2 luni. Ulterior, am citit pe grupul de Facebook al Asociației SOS Infertilitate că se dădeau mai repede.
Ce faci după ce primești voucherele de 15.000 lei?
Voucherele se vor emite și le vei putea descărca din aceeași platformă. Voucherul de 10.000 lei este strict pentru procedură, iar cel de 5.000 de lei te va ajuta pentru medicamentația premergătoare procedurii. Vei trimite voucherul pentru procedură către clinică, ei îl vor înregistra și te vor îndruma care sunt următorii pași.
Voucher de 5.000 de lei
În principiu, vei mai face o serie de analize, pentru a fi pregătită de începerea tratamentului. Acesta trebuie respectat cu strictețe. Eu am fost direcționată direct către Farmacia Tei pentru a-mi deschide un dosar pentru medicamentația pe care urma să o iau cu ajutorul voucherului.
PONT: Înainte să îți faci injecțiile, îți recomand să fii cât mai liniștită și calmă. Caută pe Youtube cum se administrează X injecție; vei găsi clipuri de mare ajutor, în care ți se va explica exact cum să le faci. Eu pot spune că am luat cea mai bună decizie de a-mi face singură injecțiile, deși am frică de ace de mică. Dar de câte analize și înțepături am avut parte de-a lungul anilor, am scăpat de această frică.
Nu te grăbi, ai răbdare cu tot tratamentul, gândește-te mereu la lucruri pozitive și va fi bine! Eu am făcut injecții vreo 2 săptămâni și când credeam și speram că am scăpat, a mai fost una. Cea mai importantă, pentru că este cea declanșatoare și de stimulare a ovulației. Care se face la o oră fixă. Îmi puneam mereu alarmă și eram atentă să am totul pregătit. Când medicul a considerat că sunt pregătită, mi-a făcut programare la puncție.
Voucher de 10.000 de lei
Datorită tratamentelor pe care le-am luat, am avut câteva stări de balonare în special. În rest, doar câteva vânătăi de la injecții. În ziua stabilită de medic, am fost internată câteva ore, mi s-a făcut o anestezie completă și am rămas sub observație câteva ore după ce m-am trezit. Toată procedura de extragere a ovocitelor durează în medie 20 de minute.
Am rămas surprinsă încă de la început să descopăr cât de puține lucruri sunt acoperite de acest voucher. Și anume:
- Prelevarea ovocitelor proprii prin puncție foliculară, efectuată sub anestezie locală/sedare;
- Procesarea spermei;
- Inseminarea ovocitelor (proprii sau donate în condițiile legii) pentru fertilizare spontană;
- Cultivarea embrionilor 72 de ore sau 120 ore;
- Transferul embrionar;
- Monitorizare evoluție caz cu test beta hCG;
- Monitorizare evoluție caz cu ecografie.
Diferențele financiare pentru completarea și finalizarea procedurii de fertilizare in vitro le susține cuplul. De aceea am zis încă de la început că e important să te înarmezi cu răbdare și bani. Dacă ți se recomandă FIV cu congelare de embrioni (ca și în cazul nostru), atunci vei plăti atât congelarea, cât și decongelarea embrionului/embrionilor. Dacă îți permiți, îți recomand și testarea PGT-A (pentru a evita implantarea unor embrioni cu anumite modificări genetice).
Citește și despre #JurnalDeInfertilitate: Intervenția laparoscopic (desfundarea trompelor)
Concluzie și experiența noastră
În concluzie, deși am menționat de la început, este necesar să nu călătorești singură pe acest drum, care va fi lung, greu, va fi ca un roller-coaster de emoții pe tot parcursul călătoriei. Când am început să îmi fac injecțiile, eram destul de stresată că nu mă voi descurca, că mă va durea, că voi avea cine știe ce stări fizice și psihice, însă pe parcurs mi-am redresat gândurile către rezultate pozitive.
Soțul meu mă încuraja când mă vedea că îmi fac singură injecțiile și parcă nici el nu se putea uita; îmi spunea că sunt foarte curajoasă, că e mândru de mine și că totul va fi bine. Mă lua în brațe, mă pupa și l-am simțit foarte aproape de mine pe tot parcursul tratamentului și al procedurilor. Simțeam că îi pot spune tot ce simt și el era foarte empatic cu mine. Mă ajuta când nu eram pozitivă, de aceea spun că nu trebuie să fii singură.
Nici nu îmi doream să vorbesc prea mult despre toate lucrurile prin care treceam, nu împărtășeam cu multă lume pașii prin care treceam, îmi doream oarecum să fiu discretă, să nu mă plâng, să uit poate pentru scurt timp. Mă rugam să fie bine, să merite toate eforturile și oarecum, aveam o speranță destul de mare că nu va fi în zadar. Mă gândeam și la sora mea, care nu mai este pe această lume și îmi spuneam că dacă Dumnezeu mi-a luat pe cineva, îmi va trimite pe altcineva.
Cu privire la partea financiară, prețurile diferă clar în funcție de clinică, de analizele pe care fiecare cuplu le are de făcut, de problemele și particularitățile acestuia, dar noi am însumat tot ce am făcut până acum la suma de 7000 de euro. În plus față de voucherele primite de la stat.
Dacă te confrunți cu această boală numită infertilitate, să știi că nu ești singură. Ai curaj, îndrăznește să vorbești atât cât simți și cu cine simți. Pe această cale, vreau să le mulțumesc, încă o dată, tuturor celor care mi-au scris în privat, mulțumesc celor care și-au deschis sufletul și au îndrăznit să împărtășească povestea și durerea lor cu mine.
Dragile mele, sunt în continuare aici! Fiți puternice și încrezătoare!