Recenzie carte: Pictorița din Shanghai – Jennifer Cody Epstein

Bună, draga mea!

Jennifer Cody Epstein nu îmi este necunoscută, eu mai citind un roman al ei, despre care am povestit pe blog – Zeii pedepselor cerești, așa că aveam idee despre stilul ei de a povesti. Acest roman, Pictorița din Shanghai a fost publicat în 2008 și s-a bucurat de un real succes, așa că am vrut și eu să bifez cartea din wishlistul meu de pe site-ul Libris.

Povestea lui Pan Yuliang este incredibilă și fascinantă chiar, mai ales că aest personaj chiar a existat. S-a născut în 1895 în Republica Populară Chineză, iar adolescența ei nu a fost una prea fericită și grozavă, conform autoarei. Aceasta este vândută de unchiul ei unei case în care plăcerile bărbaților sunt cele mai importante, căci de acolo vin banii. Indiferent ce faci, trebuie să termini ce începi și indiferent ce ai face, nu te gândi prea mult la ei. Bărbații nu trebuie să îți câștige mintea și sufletul – acesta este un sfat pe care Yuliang îl primește de la o “soră mai mare”.

Numele îi este schimbat – din Xiuquing în Yuliang și ajunge să fie cea mai căutată fată a Salonului Eternei Splendori. Asta nu înseamnă că are anumite privilegii (în afară de niște haine mai frumoase) sau că este protejată. Este plătită cu mai mulți bani să facă același lucru ca celelalte fete din bordel.

Salvarea ei vine după mulți ani de chin de la Pan Zanhua, care o apreciază pentru lucrurile pe care ea le știe. Căci este o fată isteață, care din păcate nu a avut mult noroc (ca multe alte fete din acea perioadă). Ajunge să se căsătoarească cu Zanhua, însă mai mult pentru ca acesta să-și salveze cumva numele și prestanța pe care o are. Însă acest lucru ajunge să îl afecteze destul de mult, căci oamenii vorbesc.

Alături de el, Yuliang a noastră își descoperă pasiunea pentru pictură și face mari sacrificii pentru a se înscrie la o școală specială, unde vrea să învețe multe lucruri despre pictură. Ajunge la Academia de Artă din Shanghai, continuă la Şcoala de Arte Frumoase din Paris şi termină și Academia de Artă din Roma, unde preferă să nu aibă ce mânca, decât să renunțe la studii. Era pe atunci foarte greu pentru o femeie să se integreze în societate, să intre în astfel de școli unde cei mai mulți studenți erau bărbați. Iar pentru ea a fost și mai greu datorită trecutului ei tumultos. Însă nu renunță, iar toate sacrificiile ei îi vor aduce atât faimă, cât și multe greutăți.

Am văzut, încă o dată, cât de multe prejudecăți avem, cât de ușor este să judecăm și să arătăm cu degetul anumite lucruri care nu ne plac, oameni care ne sunt antipatici, care sunt diferiți sau au anumite probleme. Chiar și în zilele noastre, este greu să acceptăm că suntem diferiți, că este un lucru normal să fie așa și este foarte greu să fim binevoitori cu cei din jur. Să fim mai empatici, să ne acceptăm diferențele și să fim mai buni unii cu alții. Asta poate fi o lecție de viață, poate fi un scop la care să lucrăm zi de zi.

*

Să fiu un exemplu pentru cei din jur – asta este provocarea mea pentru mine! Un exemplu prin bunătatea față de cei din jur, prin empatia pentru ceilalți și prin acceptarea diferențelor dintre oameni! Am aceeași provocare și pentru tine!

*

Pictorita din Shanghai-Jennifer Cody Epstein

Pictorița din Shanghai este o poveste a unei femei care luptă pentru pasiunea ei de a picta, care face sacrificii enorme pentru a termina studiile, care trece peste toate prejudecățile și răutățile oamenilor și ale societății în care trăiește! Deși își dorea să ajungă soția unui om iubitor, să aibe copii, aceasta a ajuns într-un bordel, din care a avut foarte mare noroc să scape. Poate fi cu adevărat o lecție de viață pentru noi, cei care îi citim povestea.

Ai citit această poveste? Cu ce te-a impresionat? Ce lecție ai învățat de aici?

Mulțumesc pentru vizită! Cu drag și stimă, Lory!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Devino Beauty Influencer

https://www.farmasi.ro/loredanamanciu/register/beautyinfluencer
%d bloggers like this: