Recenzie carte: Lisa See – Floare-de-Zăpadă și evantaiul secret

Bună, draga mea!

Încă nu îmi găsesc cuvintele pentru a povesti experiența mea cu această carte, atât de mult m-a impresionat. Ella avea dreptate când a recomandat-o ca fiind o carte bine scrisă, documentată, cu personaje credibile. A fost o carte care m-a cucerit încă de la primele pagini și mă bucur tare mult că am avut ocazia să o citesc, datorită celor de la Libris.

Floare-de-Zăpadă și evantaiul secreta lui Lisa See este povestea a două femei, care ajung să fie unite printr-un contract încă de la vârste fragede, contract ce presupune ca cele două să își jure iubire și susținere veșnică, să nu se despartă niciodată una de alta și să nu își spună niciodată cuvinte grele. Povestea lui Floare-de-Crin și a lui Floare-de-Zăpadă începe când cele două aveau aproape 6 ani, perioada în care descoperim un obicei extrem de crunt ce avea loc în anumite zone din China antică – recunosc că am avut puțin inima strânsă citind, dar simțeam chiar și eu durerea lor. Mi-a fost greu să citesc, dar trebuia, căci nu voiam să ratez nici un rând!

M-au durut mult să citesc chinurile prin care fetele treceau și Lisa See a reușit într-un mod incredibil să mă transpună cu totul în poveste. Simțeam, cu fiecare capitol, cu fiecare pagină citită că sunt acolo, că pot să fiu parte la ce se întâmplă și pot simți ce simt și ele, simțeam că iau parte la viața și durerile lor. Ce făceam eu la 6-7 ani? Eram la școală, învățam să scriu, făceam bastonașe și mă bucuram de libertate. Ce făceau Floare-de-Crin și Floare-de-Zădadă? Erau pregătite pentru viața lor de femei măritate, care trebuiau să plece din casa părintească definitiv odată ce rămâneau însărcinate cu soțul lor. Erau chinuite pentru ca să nu ajungă slugi în familiile unor necunoscuți sau chiar femei cu care bărbații doar să se culce.

Dar până să se căsătorească, erau logodite, iar în familiile în care urmau să intre, trebuiau să se supună, să suporte toanele socrilor, să îi slujească chiar și pe ceilalți membri ai familiei soțului lor. Tradiția spune că fetele mergeau de câteva ori pe an la cel ce le era soț, pentru a încerca să rămână însărcinate. Și erau apreciate, își câștigau un statut doar dacă aduceau pe lume fii, doar dacă nășteau băieți.

Fii sunt valorea unei femei – aceasta era vorba femeilor din China antică și dacă se nășteau fete și nu supraviețuiau, era chiar motiv de bucurie. Căci fetele nu erau decât guri în plus la mâncare, nu erau decât cheltuială și cam atât. Pe parcursul vieții celor două, apar multe lucruri ascunse, descoperim cum Floare-de-Crin este mințită chiar de propria mamă, care nu îi arată oricum prea multă dragoste în copilărie.

M-am bucurat că viața lui Floare-de-Crin s-a schimbat complet datorită contractului dintre cele două – laotong, așa se numește această legătură pe viață, dar m-am întristat foarte mult când am aflat despre ad

evărată viața a lui Floare-de-Zăpadă, care m-a surprins la fel de mult precum a surprins-o pe cea care îi era laotong, Floare-de-Crin.

Au loc intrigi, răsturnări complete de situație, ies la iveală multe adevăruri, iar finalul este unul cutremurător. Chiar și pe mine m-a întristat și a reușit să îmi curgă o lacrimă…Nu știu cum să povestesc mai bine decât am făcut-o, dar sper că ți-am stârnit interesul să o citești, căci este una dintre cele mai bune lecturi pentru mine, din ultima perioadă. Această carte și-a câștigat deja locul în cărțile pe care le pot recomanda oricând, oricui! Și da, Lisa See trebuie să mai ajungă și cu alte povești în mâinile și biblioteca mea, căci este cu adevărat special modul în care scrie.

Și să nu uit să menționez că cea care povestește (Floare-de-Crin) are deja 80 de ani (o vârstă foarte înaintată, dacă stăm să ne gândim că cele mai multe femei ajung poate la vârsta de 50 de ani), iar totul s-a întâmplat când avea 6 anișori…și detaliile pe care le menționează…incredibil cât de reale și deloc îndepărtate par…

“ni se spune că suntem vlăstare inutile, pentru că nu vom duce mai departe numele familiei în care ne-am născut, ci numai numele familiei în care ne mărităm, dacă suntem suficient de norocoase să facem fii.”

Ai citit cartea? Ți-am stârnit curiozitatea cu privire la această poveste incredibilă?

Mulțumesc pentru vizită și nu uita că orice părere contează! Te pup!

Comments

comments

10 thoughts on “Recenzie carte: Lisa See – Floare-de-Zăpadă și evantaiul secret

    1. Cu siguranta acum o sa iti placa. Cred ca este importanta si varsta la care citim anumite carti. Eu nu am gasit nimic care sa nu imi placa la povestea asta. Ma rog, exceptand traditiile lor. Dar modul in care sunt descrise toate actiunile mi se pare foarte bun si interesant!

  1. Mă bucur mult că ți-a plăcut cartea! E o poveste care m-a fascinat și m-a marcat, deși am citit-o acum vreo doi ani încă îmi amintesc povestea în întregime. N-am mai apucat să citesc de Lisa See decât Fetele din Shangai, care deși e mai puțin documentată, e totuși emoționantă și interesantă de asemenea, ți-o recomand. Mă tot țin să iau și continuarea – Visul lui Joy, sper să-i vină rândul cât mai curând.

  2. Am citit acum mult timp această carte și m-a impresionat profund. Nu îmi mai aduc aminte toate detaiile și mă bucur că mi-ai adus tu aminte de anumite lucruri. Lisa See e foarte lăudată și musai trebuie să îi cercetez și alte cărți. Am Dragostea-Florii-de-Bujor, dar am amânat lectura ei foaaarte mult timp. Sper să îi vină rândul cât de curând.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Devino Beauty Influencer

https://www.farmasi.ro/loredanamanciu/register/beautyinfluencer