Recenzie carte: Mândrie şi Prejudecată

Bună draga mea!

A trecut ceva vreme de când am povestit despre cărţile citite, însă între timp am terminat 2 cărţi, urmează şi a treia, aşa am zis îţi povestesc puţin despre această carte scrisă de Jane Austen – Mândrie şi Prejudecată. Este o carte ce merită citită, iar filmul trebuie văzut, deşi sunt multe scene care în film apar în cu totul alt decor, iar cartea te poartă într-o poveste din anii 1800, într-o lume de poveste, în care femeile erau curtate într-un mod cu totul diferit, într-un mod foarte frumos, însă uneori uşor deranjant. În secolul XVIII femeile purtau rochii lungi de bumbac, cu talie îngustă, decolteuri adânci, mâneci bufante sau strâmte şi fuste până la gleznă.
Tema principală a romanului este orgoliul domnului Darcy şi prejudecata domnişoarei Elizabeth Bennet. Acţiunea romanului se concentrează asupra evenimentelor din casa familiei Bennet,compusă din domnul şi doamna Bennet, împreună cu cele 5 fiice ale lor: Jane, Elizabeth (Lizzy), Mary, Catherine (Kitty) şi Lydia. Când domnul Bingley – un burlac bogat – închiriază o frumoasă moşie în vecinătate, doamna Bennet, o femeie frivolă, doreşte ca ficele sale fie prezentate domnului în cel mai scurt timp, în vederea unei căsătorii.

Fiind invitaţi la un bal, Bingley vine însoţit de cele două surori ale lui şi de prietenul său bun, Darcy. Bingley este amabil şi drăguţ cu toată lumea, însă acesta este atras de Jane, sora cea mai mare din familia Bennet, cu care a şi dansat toată seara. Domnul Darcy în schimb, era mai rezervat şi nu era un om foarte prietenos, pentru îi venea greu să danseze cu domnişoare pe care nu le cunoştea, însă nici nu era dornic facă cunoştinţă cu acestea. În timpul balului, Elizabeth era definită de acesta fiind acceptabilă, însă nu suficient de frumoasă încât -l tenteze. Elizabeth auzind fără vrea aceste cuvinte, îi devine antipatic.
Jane primi o invitaţie la un ceai la Netherfield, însă doamna Bennet nu i-a permis meargă cu căruţa, aşadar a trebuit ajungă călare. Pe drum, începuse plouă foarte tare, astfel încât odată ajunsă la locaţie, această răci şi fu nevoită rămână la Netherfield câteva zile. Între timp, Lizzy primise o scrisoare de la sora ei, care îi spunea este totul bine, dar din cauza răcelii, trebuia rămână fie îngrijită acolo. Aceasta nu stă mult pe gânduri şi se duse după sora ei, o îngrijească. Acolo se întâlni cu domnul Darcy, care are ocazia o cunoască mai bine, rămânând fascinat de spontaneitatea şi vivacitatea acesteia.

Ajunse înapoi acasă, primesc o vizită a vărului lor, domnul Collins, care este şi pastor. Acesta este moştenitorul legal al domnului Bennet şi speră se căsătorească cu una din surori, vrând astfel răscumpere familia de la pierderea moşiei la moartea domnului Bennet. Acesta o alege pe Jane -i fie soţie, însă doamna Bennet îi spune tocmai s-a logodit şi îi propune o aleagă pe Elizabeth. În momentul în care acesta îi cere mâna, Lizzy refuză categoric, fără se gândească la urmări. Mama ei o mustră, însă tatăl ei o susţine şi îi acordă sprijinul lui.

La mătuşa lor din Meryton surorile Bennet mergeau des şi aici l-au cunoscut pe fermecătorul domn Wickham care, prin felul său cordial şi fascinant, ajunse fie plăcut şi câştige simpatia multora. Acesta pare fie atras de Elizabeth şi la prima lor întâlnire, această află îl cunoaşte bine pe domnul Darcy, deoarece au copilărit împreunăfiind fiul intendentului. Wickham se plânge Darcy a fost tratat cu asprime şi a refuzat -i lase parohia lăsată moştenire de bătrânul Darcy. Aceasta, necunoscând multe detalii şi fiindu-i deja antipatic domnul Darcy, crede totul.

Se întâmplă multe între timp, iar domnul Darcy ajunge -i declare dragostea lui Lizzy, îi declare a luptat cu sentimentele sale din cauza diferenţei de clasă dintre ele şi a familiei. Acesta nu se îndoieşte nici o secundă ar putea fi refuzat, însă Elizabeth refuză categoric, reproşându-i orgoliul şi vanitatea. Ce s-a întâmplat între timp, de ce l-a refuzat Lizzy pe Darcy şi cum se termină romanul, te las pe tine  descoperi!mandrie-si-prejudecataEste un roman care te va ţine cu sufletul la gură şi care te va face vrei nu o mai laşi. O carte de 414 pagini, care te face visezi şi afli cât mai multe, cât mai repede!

Vreau ştiu dacă ai citit cartea, ce impresie ţi-a lăsat! Iar dacă nu ai citit-o, fuguţa pe Libris o achiziţionezi, pentru este o carte ce TREBUIE citită!

Comments

comments

3 thoughts on “Recenzie carte: Mândrie şi Prejudecată

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Devino Beauty Influencer

https://www.farmasi.ro/loredanamanciu/register/beautyinfluencer