Informații necesare și prețioase despre factorul de protecție

Bună, draga mea!

Pentru că încă este sezon estival, pentru că încă îți dorești un bronz frumos și uniform și pentru că eu sunt de părere că produsele cu factor de protecție nu trebuie să lipsească în nici o zi din an, am decis să postez câteva articole despre protecția solară, despre importanța aplicării cremelor cu factor de protecție și mult mai multe informații necesare despre acest subiect. Eu am mai scris despre asta, încă de la începutul blogului, însă articolul de astăzi este mai special și mai diferit.

Și pentru că am întâlnit-o pe Cristina, care se pricepe foarte bine la subiectul acesta, fiind pasionată și împătimită de produsele cu factor de protecție și de îngrijirea pielii în general, vă invit, împreună cu ea, să citiți articolul de astăzi. Menționez că articolele sunt trimise de ea (da, mai urmează câteva), prin bunăvoința și dorința ei de a ajuta și de a vă pune la curent cu câteva informații prețioase! Sperăm să vă ajute!

“Așa cum o operație pe cord deschis nu înlocuiește prevenția bolilor de inimă, tot așa cremele anti-îmbătrânire, anti-aging, anti-pete și anti-riduri nu trebuie să înlocuiască cel mai puternic agent de menținere a sănătății pielii și anume protecția solară. Nu, din păcate nu există bronz sănătos. Este un o contradicție totală. Scopul următoarelor articole despre sănătatea pielii și protecția solară este să vin în întâmpinarea celor care încă nu știu multe lucruri despre asta, dar și celor care își doresc informații complexe și la zi.

Pentru multe persoane bronzul este un țel pe toată perioada verii. În zilele noastre, este un etalon de frumusețe, așa cum era pielea albă-străvezie, în secolul 19. Atunci când ne bronzăm, noi cei cu pielea albă și foarte albă, de fapt trecem printr-un proces de degradare a celulelor. Cu alte cuvinte, pielea se arde, moare. Ăsta e crudul adevăr. Cu fiecare expunere la soare fără protecție solară, sunt afectate mai tare atât straturile superficiale, cât și cele mai adânci. Razele UVA sunt razele care pătrund mai adânc în piele și sunt responsabile de îmbătrânire, riduri, pete solare maronii inestetice și unele forme de cancer de piele. Razele UVB sunt cele care înroșesc pielea, așadar cauzează arsuri solare și pot contribui la apariția cancerului de piele. Vă invit să descoperiți siteul http://www.canceruldepiele.ro/ – aici găsiți informații despre diferitele tipuri de cancer de piele, despre metode de protecție, tratament și nu numai.

Atenție – uleiurile vegetale nu au factor de protecție suficient de mare încât să te protejeze! Iar factorul de protecție din produsele de machiaj NU este suficient.  Factorul de protecție (FPS) real trebuie să fie cel mai mare dintre toate produsele aplicate. Dacă vrei să obții o protecție completă, dar nu ești sigură că ai aplicat cantitatea minimă, atunci poți aplica o cremă cu FPS, fond de ten cu FPS și pudră cu FPS.

Clasificarea propusă în anul 1975 de către Dr. Thomas Fitzpatrick este utilizată la ora actuală de către medicii dermatologi din întreaga lume. Aceasta descrie 6 fototipuri cutanate ce se corelează cu nivelul de melanină prezent la nivel tegumentar și cu răspunsul la acțiunea radiațiilor UV (sursă informație):
* Fototipul 1: păr blond sau rosșcat, ochi verzi sau albaștri, piele extrem de albă, ce se arde ușor și nu se bronzează niciodată. În primele zile de expunere la soare folosește o cremă cu protecție mare, urmând ca gradual să treci la un produs cu un factor mai mic de protecție;
* Fototipul 2: păr blond-roșcat spre șaten, ochi verzi-căprui, piele deschisă care se arde ușor și se bronzează foarte greu;
* Fototipul 3: păr șaten, ochi căprui, piele de culoare medie, ce se arde moderat și se bronzează gradual;
* Fototipul 4: păr șaten-brunet, ochi căprui sau negri, piele care se arde greu și se bronzează bine;
* Fototipul 5: păr brunet, ochi negri, piele închisă care se arde foarte rar și se bronzează intens.

Următoarele informații le-am cules de pe diferite site-uri de profil, dar sunt în mare informații pertinente. Nu greșiți deloc dacă le urmați. Puteți risca însă multe dacă le “modificați” din repezeală, lene, ignoranță.

  • Dacă indexul UV este 1 sau 2 (indiferent dacă e vară, toamnă, iarnă, primavară), atunci este bine să porți ochelari, să îți acoperi cu haine vaporoase de bumbac porțiunile expuse și să aplici o cremă cu FPS 30+ daca vei petrece mai mult de 60 de minute afară.
  • Dacă indexul UV depășește 3, sunt necesare pălăria și ochelarii de soare, haine vaporoase, cu mâneci lungi de preferință, umbră pe cât posibil, limitarea expunerii la soare între orele 11 și 18 și un FPS 30 + sau chiar 50 +.

Orice asociație de dermatologie, fie ea americană sau europeană, recomandă utilizarea cremelor cu protecție solară pe tot parcursul anului. Fiți fără grijă, dacă aveți o dietă diversificată, bogată în legume și fructe, nu veți duce lipsă de vitamina D. Dacă totuși aveți anumite boli sau deficite de minerale și vitamine, în special vitamina D, atunci merită să faceți cure cu vitamina D. Astfel, puteți fi protejați de radiațiile solare și să nu suferiți de lipsa sintezei vitaminei D în contact cu acestea. Personal, sufăr de un deficit de vitamina D de care am aflat după o vizită la un medic internist și niște analize de specialitate.

Alt lucru extrem de important este cantitatea necesară de FPS pentru o protecție completă, cantitate pe care trebuie să o folosești zilnic. Vă las câteva fotografii care să vă lămurească în privința asta. E important să reținem că trebuie reaplicată crema cu FPS la minim 3 ore și după ce transpirăm, înotăm, ne ștergem cu prosopul, alergăm, facem sport afară, facem baie în mare, lac, râu (sursă informație):

  • 1,25 ml pentru față (pentru a-ți da seama cât înseamnă mai exact, poți căuta și o mostră cu cremă și să faci diferența);
  • 3 ml pentru față, gât și decolteu;
  • 30 ml pentru întreg corpul;
  • Jumătate din aceasta cantitate înseamnă jumătate de protecție. Exemplu: 15 ml din crema cu FPS 50 pentru întreg corpul înseamna un FPS de 25 pe piele. În caz de index UV peste 3, această protecție este INSUFICIENTĂ și arsurile sunt inevitabile.

Ce trebuie să conțină o cremă pentru protecție solară pentru a fi eficientă?

Filtrele fizice/minerale (oxid de zinc și dioxid de titan):

  • Filtrele fizice resping radiațiile UVA și UVB de pe suprafața pielii. Oxid de zinc: UVA 1 și 2 și UVB, dioxid de titanium UVB, UVA2, prea puțin din UVA1;
  • Sunt mai ușor de tolerat de către pielea sensibilă, cu răni sau eczeme;
  • Uneori se poate ca filtrele minerale să “astupe” porii, să cauzeze puncte negre și pustule, de aceea se recomandă demachierea SPF-ului și apoi spălarea tenului cu un produs de curațare, așadar e necesară o rutină de îngrijire ca la carte;
  • Cel mai des lasă o peliculă albicioasă foarte evidentă, dar tehnologiile cele mai noi produc creme minerale tot mai ușor de folosit.

Filtrele chimice/sintetice (pelicula albă este prezentă, dar mai puțin evidentă; unele persoane pot dezvolta iritații; e nevoie de o combinație corectă pentru a obține protecție completă UVA/UVB):

  • Octocrylene: UVB, UVA2. Foarte stabil, nu se degradează la soare. Protejează alte filtre de degradarea UV;
  • Octinoxate: UVB. Unele studii pe animale arată că un compus al acestui ingredient poate să afecteze homornal organismul, dar încă nu există informații definitive. Copiii și femeile gravide sunt cei mai avizați pentru genul acesta de efect;
  • Octisalate: UVB. Se poate degrada mai repede la soare. E în general folosit pentru a suplimenta protecția UVB;
  • Oxybenzone: UVB, UVA2. Foarte stabil, protejează alte filtre împotriva degradării;
  • Homosalte: UVB. Se poate degrada mai repede la soare. E în general folosit pentru a suplimenta protecția UVB;
  • Avobenzon:  Este un filtru ușor degradabil, cu potențial iritant foarte mare. Este interzis în anumite țări,  precum Japonia. Este un filtru folosit de către producătorii americani;
  • Mexoryl SX & XL: UVA, UVA1 și UVA2. Stabil, se absoarbe ușor în piele, la fel ca celelalte filtre chimice complete UVA/UVB;
  • UVINUL 150: UVB , UVINUL Plus: UVA.  Stabil, se absoarbe ușor în piele, la fel ca celelalte filtre chimice complete UVA/UVB;
  • Tinosorb S & M: Oferă protecție completă UVB, UVA1 și UVA2. Stabili și ușor de combinat cu alte filtre chimice și minerale.”

Avem pentru tine și câteva articole unde poți citi mai multe despre cele menționate astăzi și un chestionar pe care să îl completezi, pentru a afla ce cremă ți se potrivește.

* Razele UVB și UVA: cum se diferențiază ele și care este impactul lor asupra pielii?

* Completează chestionarul celor de la La Roche Posay!

Despre razele UVA și UVB, despre cremele cu filtru mineral și filtru chimic.

* SmartSkinCare este un site nou și pentru mine, unde poți afla și citi foarte multe informații prețioase.

* Cum să aplici crema cu factor de protecție?

* Cum să folosești crema cu FPS?

Așadar, te-am convins cât de importantă este crema cu factor de protecție întregul an? Dacă găsești util acest articol, te rog să dai share, să informăm împreună oamenii despre acest aspect! Pe Cristina o găsești pe Facebook, în cazul în care mai ai și alte întrebări, la care eu nu aș putea răspunde! 🙂

Mulțumesc pentru vizită! Te pup!

Comments

comments

27 thoughts on “Informații necesare și prețioase despre factorul de protecție

  1. Foarte utilă informația! Felicitări, Lory pentru acest articol! Azi voi scrie și eu pțin despre rotecția solară, dar voi pune un link către acest articol al tău, pentru că informațiile prezentate aici sunt într-adevăr foarte valoroase!

  2. Multumesc, Lore! Sper sa fie de folosesc celor care vor sa se documenteze despre protectia solara 🙂

  3. Constat ca nu-mi pun suficienta crema de protectie, dintr-un flacon de 250 ml eu ma dau 7 zile la plaja si vad ca pentru o astfel de perioada mi-ar trebui vreo 3-4 flacoane.

  4. Te felicit pentru acest articol de nota 10!
    Cred ca toata lumea ar trebuie sa realizeze cat de important este FPS-ul. 🙂

  5. Cred ca femeile din Japonia nu stau deloc la soare, nu stiu daca e un etalon de frumusete sau pur si simplu stiu ca soarele nu e tocmai benefic cu pielea.Chiar mi-a placut articolul tau, are informatii utile.

  6. Un articol foarte util pentru toată lumea, documentat, argumentat. Am învățat multe lucruri interesante și cu siguranță nu voi mai “uita” crema de plajă cu protecție solară acasă, iar în ceea ce privește tenul, voi lua urgent o cremă de uz zilnic! Mulțumesc!

    1. Multumim, Patricia!
      Ma bucur ca ai aflat lucruri noi si ca am putut fi de folos! Sper sa ai grija de acum, pentru ca nu mai poti spune ca nu stiai! 😛
      Te pup!

  7. Wow, câtă informație folositoare! Thanks, chiar și atunci când credeam că știu “ceva” despre protecție solară, aflu că de fapt there is much more.

  8. Wow Lori, ce articol bun! Am aflat cateva chestii pe care nu le stiam si vreau neaparat sa-mi trimiti si mie graficul acela cu indecsii UV, ca nu il am si evident ca nu putem da copy de pe blogul tau :))
    Multumim pentru toate informatiile astea! Si eu am deficit de vitamina D! 🙁

  9. un articol foarte util ,ma gandesc de ceva vreme daca folosesc protectie solara care este cantitatea necesara..acumam aflat raspunsul, aparent aplic prea putin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Devino Beauty Influencer

https://www.farmasi.ro/loredanamanciu/register/beautyinfluencer