Recenzie carte: Zeii pedepselor cerești – Jennifer Cody Epstein

Bună, draga mea!

Mi se întâmplă des să aleg o carte de pe Libris cu un titlu atrăgător. Poate nu cunosc multe despre subiect, nu citesc recenzii, însă e ceva ce mă atrage uneori – coperta sau titlul, așa cum spuneam. Este și cazul acestei cărți Zeii pedepselor cerești, scrisă de Jennifer Cody Epstein. Despre autoare nu știu chiar nimic, însă am aflat că tot ea a scris o carte pe care o am pe wishlist și anume “Pictorița din Shanghai”.

Romanul despre care vreau să îți povestesc astăzi a primit în 2014 premiul Honor Award for Fiction din cadrul Asian. Premiul mi se pare că sună prestigios într-adevăr, iar asta m-a făcut să vreau să citesc și eu romanul, deși nu știam la ce să mă aștept.

Acțiunea romanului are loc în perioada celui de-al doilea război mondial. O cunoaștem pe Yoshi Kobayashi, care își împarte timpul între școală și familie. Dar lumea ei se destramă din cauza războiului și aceasta trebuie să se maturizeze mai repede decât trebuie. Învinșii și învingătorii sunt, în egală măsură, vinovați pentru viețile pierdute a miilor de oameni.

Îl vom cunoaște pe Cameron Richards, pilotul doborat în 1942 și povestea lui; pe Anton Reynolds, arhitectul american stabilit înainte de război în Tokyo și îndrăgostit de cosmopolita Hana Kobayashi, și experiențele lui Billy, fiul lui Anton, soldat în forțele de ocupație. Romanul urmărește viețile mai multor americani și japonezi înainte, în timpul și după război. Se trezesc brusc inamici datorită faptului că țările lor sunt în război.

Recenzie carte - Zeii pedepselor ceresti

Romanul acesta mi-a oferit o perspectivă asupra Japoniei dinainte de război prin arhitectură și aviatori. Am aflat despre americani în Japonia și despre japonezi în America, înainte și după război. Autoarea a reușit să mă transpună cumva în acea perioadă, pentru că detaliază foarte bine anumite aspecte, îți poți imagina dezastrul prin care au trecut oamenii, dar și relațiile lor. Să te trezești în mijlocul unui război fără ca măcar să știi ce urmează, nu este ceva plăcut și deloc ușor.

Se făceau des exerciții și oamenii erau obligați să se adăpostească, aproape noapte după noapte, la auzirea alarmelor. Până într-o seară, când au fost luați prin surprindere, iar alarmele nu au mai sunat…Cu toate exercițiile făcute pentru a fi pregătiți pentru această zi, sute de mii de oameni au murit, mulți dintre ei au explodat pur și simplu…O imagine greu de văzut, mult prea dură. Dar ăsta este războiul, nu iartă și nu face excepții.

Deși la început nu am înțeles pe deplin această carte, nu am înțeles exact personajele și rolul lor, pe măsură ce dădeam paginile, curiozitatea mea creștea. Nu știi dacă ar trebui să-i urăști pe japonezi pentru atrocitățile lor de război și înjunghierea piloților americani sau să-i urăști pe americani pentru uciderea și mutilarea a sute de mii de civili nevinovați în bombardarea ulterioară a incendiilor din Tokyo.

La sfârșitul cărții, însă, diferitele fire ale poveștii sunt țesute împreună, iar Yoshi face un gest de controversă soției pilotului american ucis în timpul războiului, adică soției lui Cameron Richards.

Nu este o carte ușor de citit. Este deprimant în anumite părți din cauza circumstanțelor de război și a efectelor îngrozitoare asupra oamenilor implicați. Așa cum spune unul din personajele din roman “Nu este vorba despre crimă, ci despre război”.

Zeii pedepselor ceresti - Jennifer Cody Epstein

Dacă ești curioasă cu privire la acea perioadă, dacă îți place istoria (pentru că romanul are la bază un eveniment real – bombardarea orașului Tokyo), atunci ar trebui să citești cartea. O găsești pe site-ul Libris la un preț foarte, foarte mic, având o reducere de 78%.

Mulțumesc pentru vizită! Cu drag și stimă, Lory!

Comments

comments

2 thoughts on “Recenzie carte: Zeii pedepselor cerești – Jennifer Cody Epstein

  1. Si mie imi plac titlul, coperta si pozele tale. N-am citit despre bombardarea capitalei Tokyo, nici multe romane despre Japonia, asa ca o pun pe whish list.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Devino Beauty Influencer

https://www.farmasi.ro/loredanamanciu/register/beautyinfluencer
%d bloggers like this: