Recenzie carte: Julie Buxbaum – Spune-mi trei lucruri despre tine

Bună, draga mea!

<<“Spune-mi trei lucruri despre tine“, ca să te cunosc mai bine, în afară de nume și restul…”>> Cam despre asta este vorba în această poveste scrisă de Julie Buxbaum. O lectură ușor de citit și de urmărit, așa că mă bucur tare mult că am ales-o în concediu. A fost relaxantă, amuzantă, dar tristă pe alocuri. Au fost momente în care m-am regăsit și m-am identificat cu personajul principal, mai ales că știu foarte bine ce înseamnă să te muți de la o școală la alta și cât de grea este adaptarea, mai ales dacă prieteniile sunt deja legate.

O cunoaștem pe Jessie, o adolescentă care este obligată să se mute din Chicago la mii de kilometri distanță după ce mama ei moare străpunsă de cancer și după ce tatăl ei se recăsătorește pe ascuns, cu o femeie pe care a cunoscut-o online. Așa că aceasta, împreună cu tatăl ei, este nevoită să înceapă o viață nouă în Los Angeles. Un oraș total străin, în care viața de licean nu este deloc ușoară, iar dorul de mamă și de prietena cea mai bună sunt mari.

Dar într-o zi, Jessie primește un e-mail anonim și, deși se gândește că cineva face glume pe seama ei, acceptă să comunice cu acea persoană prin intermediul e-mail-urilor anonime. CN (Cineva/Nimeni) este pseudonimul persoanei respective și se oferă să o ajute pe Jessie să înțeleagă mai bine jungla care stăpânea Liceul Wood Valley. Aceasta ajunge să se bazeze tot mai des pe CN, să considere această persoană un aliat pentru ea.

spune-mi trei lucruri despre tine - recenzie carte

Celor doi le este mai ușor să comunice așa, decât față în față. Iar acest lucru l-am observat chiar și în viața reală, când adolescenților le este pur și simplu mai ușor să se exprime în scris. Cred că de aceea apar și mulți hateri (asta ca să fac o paranteză legată de acest subiect atât de actual – mulți au mai mult tupeu în spatele unui ecran, tocmai pentru că pot alege să fie anonimi și să își verse frustrările pe niște oameni pe care nici măcar nu îi cunosc).

M-am regăsit puțin în această poveste, așa cum spuneam la început, în special în momentele în care Jessie se ducea la acest liceu nou, unde nu cunoștea pe nimeni. Este foarte greu pentru un adolescent să fie luat din locul său și mutat, pentru că adolescența este într-adevăr o perioadă critică. Te încearcă tot felul de sentimente, ai multe întrebări la care e greu să găsești răspuns și este și perioada în care ar trebuie să decizi ce vrei să faci mai departe, în viață. Pentru că tatăl ei a lăsat-o mai mult singură, acesta simte că a eșuat ca părinte și încearcă să se apropie de ea, cerându-și iertare și încercând să o înțeleagă și să o asculte mai des.

M-am bucurat când CN i-a propus lui Jessie să se împrietenească cu Adrianna, o tipă timidă, isteață și amuzantă, pe motiv că sigur se vor înțelege, lucru care se și întâmplă. CN îi scrie des lui Jessie și îi zice: “spune-mi trei lucruri despre tine“, urmând ca și CN să spună trei lucruri despre el. Este un joc al lor care îi apropie, însă Jessie tot încearcă să afle cine este în spatele ecranului, deși este conștientă că poate fi dezamăgită și că poate strica farmecul acestui joculeț.

Află jessie cine este de fapt CN? Hotărăsc cei doi să se întâlnească și în realitate și să dea cărțile pe față? Acceptă CN să iasă de sub anonimat în cele din urmă? Nu pot să dezvălui, însă mie mi-a plăcut să iau parte la schimbările din viața adolescentei. Ar putea fi și o mică lecție pentru adulți – aceea că adolescenți au nevoie de sprijin, înțelegere și că au nevoie să fie ascultați. Comunicarea eficientă și încrederea pot fi două elemente extrem de importante și esențiale pentru ca tu, ca părinte, să fii prieten cu al tău copil.

Julie Buxbaum - Spune-mi trei lucruri despre tine

Mulțumesc, Libris pentru acest exemplar. Și da, trebuie să îți oferi mai des momente de relaxare citind o carte frumoasă, poate motivantă, sf, de dragoste sau ce îți place ție. Cum ți se pare cartea aceasta, după ce ai citit părerea mea? Te-ar tenta să afli cum se termină povestea lui Jessie și a lui CN?

Mulțumesc pentru vizită! Cu drag și stimă, Lory!

Comments

comments

18 thoughts on “Recenzie carte: Julie Buxbaum – Spune-mi trei lucruri despre tine

  1. Pare interesanta, cumva ma regasesc si eu in cartea asta mai ales ca m-am mutat dintr-un orasel mic intr-un oras mare chiar daca au fost doar 50 km distanta m-au trecut multe sentimente

  2. ce subiect fain! e mai mult o carte young adult, dar mie imi place si genul asta, asa ca o trec pe lista, am nevoie uneori sa ma deconectez de la cotidian

  3. Da, pare a fi o carte potrivita in vacanta. M-ai facut curioasa in privinta finalului. Cartile despre relatiile dintre parinti si adolescenti nu sunt niciodata destule, trebuie citite si recitite.

  4. Cartea aceasta îmi face cu ochiul de ceva timp. Acum că am citit recenzia ta, am început să fiu și mai curioasă și probabil mi-o voi cumpăra în curând. ❤️❤️❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Devino Beauty Influencer

https://www.farmasi.ro/loredanamanciu/register/beautyinfluencer