Recenzie carte: Secretele succesului – Dale Carnegie

Bună, draga mea!

Îmi doream de ceva timp să bifez o carte a lui Dale Carnegie. Și am ales să încep cu aceasta – secretele succesului: cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent. 

Cărțile de dezvoltare personală îmi plac și le văd utile și interesante, dar provocarea începe în momentul în care trebuie să pui în practică toate ideile citite. Și tind să cred că ele funcționează, atât timp câte alte sute sau chiar mii de oameni, lideri și personalități celebre și istorice le-au aplicat cu succes. Și vreau să îți prezint astăzi câteva principii menționate în această carte.

dale carnegie - secretele succesului partea intai

Primele lucruri învățate în prima parte a acestei cărți au fost să încerc să îi înțeleg pe ceilalți, să nu îi condamn. Să ofer aprecieri sincere și oneste, să laud oamenii din toată inima, iar ei vor prețui cuvintele mele. O lecție la care trebuie să lucrez zi de zi.

Cel mai bun mod de a învăța un principiu este acela de a-l înțelege prin exemple. Iar cartea lui Carnegie este plină de exemple. Iată unul din ele:

“Un tată nu reușea să o convingă pe fetița lui în vârstă de trei ani să ia micul dejun. Certurile, rugămințile și orice metodă de convingere au fost în zadar. Fetița adora să o imite pe mama ei, așa că într-o dimineață au așezat-o într-un scaun și au lăsat-o să prepare micul dejun. Apoi a mâncat două porții. Devenise interesată, dobândise un sentiment al importanței personale; găsise în prepararea cerealelor o modalitate de a se exprima.”

dale carnegie - secretele succesului partea a doua

Dacă vrei ca lumea să te placă, dacă vrei să dezvolți prietenii adevărate, dacă vrei să îi ajuți pe alții în vreme ce te ajuți pe tine însuți, trebuie să fii realmente interesat de ceilalți. Ține minte numele lor, ziua lor de naștere, vorbește cu entuziasm și voiciune, zâmbește-le. Cu siguranță și tu vezi mulți oameni încruntați, supuși presiunilor și grijilor, iar când o persoană îți zâmbește, simți că poate fi mai bine, că mai există bucurie.

Învață să îi asculți pe oameni, încurajează-i să îți vorbească despre ei. Fă mereu ca cealaltă persoană să se simtă importantă.

Dacă chelnerița îți aduce piure în loc de cartofi prăjiți, poți fi amabil să i te adresezi astfel: “Îmi pare rău că trebuie să te deranjez, dar prefer cartofii prăjiți.” Va răspunde cel mai probabil că nu este nici o problemă și îți va schimba bucuroasă garnitura, pentru că i-ai arătat respect.

dale carnegie - secretele succesului partea a treia

Dacă te cerți și te contrazici, poți să obții o victorie, însă va fi una deșartă, pentru că nu vei câștiga niciodată bunăvoința oponentului. Dă dovadă de respect față de opiniile interlocutorului, fie că este vorba despre șeful tău, de un client, de un prieten sau chiar de soțul tău.

Atunci când te înșeli, recunoaște asta repede și cu tărie. Această tehnică nu doar că va produce rezultate uimitoare, însă e mai plăcută, decât să încerci să te aperi. Apelează la diplomație și la o atitudine prietenoasă.

Acestea sunt doar câteva din sfaturile primite de Dale Carnegie pentru a avea succes, pentru a fi influent și pentru a avea succes. Vei putea descoperi când este cazul să te retragi dintr-o dispută, cum să faci o impresie bună de la o primă întâlnire, cum poți adresa critici fără să provoci resentimente și cât de adevărat este proverbul “vorba dulce mult aduce.”

Mulțumesc celor de la Libris pentru lectura plăcută și trebuie să recunosc că această carte merită studiată și pusă în practică. Nu este o carte pe care să o citești o dată și să o adaugi în bibliotecă, alături de romane de dragoste sau polițiste. Este o carte la care merită să cugeți, să iei fiecare principiu și să încerci să îl aplici.

Tu ai citit cartea? Ce părere ai despre cărțile de dezvoltare personală?

Mulțumesc pentru vizită! Cu stimă și drag, Lory!

Comments

comments

4 thoughts on “Recenzie carte: Secretele succesului – Dale Carnegie

  1. Am citit-o acum vreo 3-4 ani, are într-adevăr niște idei interesante și cât se poate de logice. Totuși stilul nu m-a dat pe spate, iar unele exemple mi s-au părut cam puerile. Mie însă nu-mi prea plac cărțile de dezvoltare personală, fiindcă dezvoltarea unei persoane ar trebui să fie, în opinia mea, ei bine… PERSONALĂ. Luând mură-n gură ideile dintr-o carte puțini le aplică cu adevărat. M-au ajutat să mă dezvolt mult mai mult cărți din alte genuri, de unde am tras propriile concluzii.

    1. Sigur, nu se aplica toate conceptele si principiile. Si pentru a dezvolta niste abilitati, este nevoie de timp…sa analizezi anumite lucruri, sa poti sa devii capabil sa iei alte decizii intr-un timp scurt de cat ai lua in mod obisnuit.

  2. Interesante cărțile de dezvoltare personală, însă recunosc că nu sunt prima mea opțiune în materie de lectură. Foarte bine scris articolul tău

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Devino Beauty Influencer

https://www.farmasi.ro/loredanamanciu/register/beautyinfluencer