Jurnal de vacanță: Santorini – Fira, capitala insulei

Bună, draga mea!

Am revenit cu al doilea articol despre Santorini. Astăzi continuăm excursia și experiența plăcută de pe această insulă de vis! Te rog să citești și primul articol (Santorini – destinație de vis), pentru că vom continua drumul de unde am rămas. Astăzi îți voi povesti puțin despre capitală albă, Fira, și despre orașul care urmează după aceasta, Firostefani.

Cum călătorești pe insula Santorini

Cum spuneam în articolul trecut, ai mai multe variante. Prima și probabil cea mai apreciată de turiști este închirierea unui ATV sau a unei mașini, cu care să te deplasezi unde și când vrei. Acesta este avantajul principal al acestei decizii, însă fii atent/ă să ai inclusă și garanția vehiculului închiriat. Am aflat că poți folosi o singură cheie pentru toate atv-urile ale aceluiași centru de închiriere, dar nu am auzit pe nimeni să se plângă că au rămas fără el.

Varianta pe care noi am ales-o a fost aceea de a aștepta autobuzul local. Trebuie să știi că cea mai mare stație de autobuz se află în Fira, de unde te poți deplasa oriunde pe insulă. Dacă ești cazată în Kamari de exemplu și vrei să ajungi în Oia, trebuie să iei un autobuz până în Fira, iar de acolo te vei urca în alt autobuz cu care vei călători către Firostefani, Imerogivli și Oia, ultima stație. De asemenea, dacă vrei să ajungi în Perissa sau Pyrgos, poți lua un autobuz tot din Fira cu această destinație. Cred că ai înțeles ideea, nu e greu deloc. Cei care îți dau bilete strigă mereu stațiile care urmează, destinația lor finală, așa că nu ai cum să greșești.

Majoritatea biletelor au fost 1.80 euro/persoană, indiferent că am mers din Kamari până în Fira, sau din Fira până în Oia. Din Pyrgos până la Fira am dat mai puțin, cred că 1.20 euro/persoană. Autobuzele vin cam la 20-30 de minute și cel mai bine ar fi să faci o poză programului afișat în stații, pentru a nu aștepta inutil în stație. Chiar dacă este nevoie să schimbi autobuzul, pe noi nu ne-a deranjat așa mult. În plus, toate sunt dotate cu aer condiționat, o adevărată plăcere, având în vedere căldura mare.

Dacă îți permiți, poți apela și la taxiuri. Din ce am observat, se deplasează oriunde și marca acestora este Mercedes. Nu câteva fiare pe care ți-e frică să le atingi sau în care îți este silă să urci, ca la noi.

Fira, capitala albă

Odată ajunși în Fira am scos aparatul și m-am apucat să pozez tot ce vedeam! Nu pot descrie în cuvinte și nici pozele nu pot descrie exact cum arată totul – clar merită să ajungi aici! Casele albe, arhitectura unică, florile roz, acoperișurile bisericilor albastre, uși și ferestre albastre, iar restul caselor și scările albe, totul este de poveste! Este foarte aglomerat aici, fiind cel mai apropiat punct turistic al insulei, dar poți să te pozezi singură în multe locuri. Și dacă călătorești singură, să știi că oamenii sunt foarte amabili și îți vor face poze.

Mi-au plăcut mult scările și aleile care te duceau mai aproape de marea Egee, care te surprindeau de fiecare dată. Nu te mirai bine de peisajele din stânga, că întorceai capul spre dreapta și rămâneai iar fără cuvinte. De fapt, primele cuvinte care îmi ieșeau pe gură erau “Wow!”, “Vai, cât e de frumos!”, “E minunat!”, “Fă-mi o poză aici! Și aici!”, “Hai să facem și un selfie!” – cam așa se desfășura totul.

 

Drumul cu măgăruși

În Fira vei întâlni și muuuulte scări, care te duc în portul vechi (unde miroase tare urât a benzină și motorină – nu știu cum puteau mânca oamenii acolo). Sunt în total cam 588 de scări, așa că poți spune că faci și sport, coborându-le și urcându-le. Drumul se poate face urcând pe un măgăruș (costă 5 euro un drum), cu telecabina (6 euro un drum) sau pe jos. Dacă alegi să cobori singur, trebuie să te cam grăbești, pentru că miroase taaaare urât! Am văzut că atât sus, cât și jos, unde așteptau măgărușii, locul se numește stație de măgăruși. Sunt mulți turiști care aleg să urce pe ei, măgărușii sunt atât de blânzi și prietenoși, încât îți este milă de ei. Pe vremuri, era o metodă de deplasare pe munte pentru localnicii insulei, însă acum totul este doar o afacere.


Mai am câteva articole pentru tine, pentru că efectiv mi-a fost extrem de greu să aleg doar câteva poze, pe care să le integrez în două postări. Așa că am decis să fie mai multe articole, cu mai multe poze și informații. Sper din suflet să îți fie utile!

Mulțumesc pentru vizită! Cu drag și stimă, Lory!

Comments

comments

6 thoughts on “Jurnal de vacanță: Santorini – Fira, capitala insulei

  1. Imi doresc de foarte mult timp sa ajung in Santorini dar de fiecare data a aparut altceva si a trebuit sa ma reorientez. Inca este pe lista mea si postarea ta mi-a intarit convingerea ca trebuie sa ajung si eu acolo :*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Devino Beauty Influencer

https://www.farmasi.ro/loredanamanciu/register/beautyinfluencer
%d bloggers like this: