Jurnal de vacanță: Santorini – destinație de vis
Bună, draga mea!
Iubesc Grecia! Am vizitat până acum Corfu și Creta (Malia), iar anul acesta am fost pentru prima dată în Santorini, insula îndrăgostiților, o destinație de vis! Nici nu îmi imaginam că vom ajunge prea curând pe această insulă, pentru că știam că prețurile sunt mai mari, însă nici nu ai idee cât de fericită și recunoscătoare sunt că am bifat această destinație. Planetele s-au aliniat pentru noi la un an de la nuntă și la 8 ani de relație și crede-mă când îți spun că visele pot deveni realitate! Santorini era pentru mine o destinație de vis și nu chiar atât de ușor de bifat, dar cred că dacă faci un mic sacrificiu și îți propui, și tu poți vizita această insulă.
Va urma o serie de articole despre Santorini, pentru că am petrecut o săptămână minunată aici și am multe de povestit. Voi încerca să menționez cât mai multe informații, pentru că știu că sunt persoane care vor să știe mai multe și poate chiar care vor pleca acolo, așa că sper ca această serie să fie utilă. Nu de alta, dar și eu am căutat informații înainte de a pleca, pentru a nu rata ceva!
După experiența neplăcută cu Direct Booking (am povestit mai multe în acest clip), care apierdut vremea și ne-au ținut pe loc, cei de la Te-Rox Travel ne-au sărit în ajutor și în două zile totul era aranjat! Puteam confirma și noi că, în sfârșit, vom pleca cu adevărat! Și puteam răspunde la întrebarea “Mai plecați și voi în concediu?” cu un “Da!” mare, cu zâmbetul pe buze!
Drumul București – Santorini
Am plecat pe 10 iunie cu Tarom. Deși am ajuns mai devreme în aeroport, check in-ul a mers destul de repede și am fost uimită să văd avionul aproape plin. Zborul a durat o oră și jumătate, iar cei de la Tarom ne-au servit un sandviș, ceva de băut, o cafea/ceai și alune. După ce am aterizat, am așteptat bagajele și am ieșit din aeroportul din Thira, unde ne aștepta cineva cu numele trecut pe o hârtie. Am fost preluați de un șofer care ne-a dus la hotel.
Informații despre Santorini
Numele vine de la Sfânta Irina, este o insulă din Marea Egee, aparține de arhipeleagul Insulele Cyclades, are o populație de 15.500 locuitori și are o suprafață de aproximativ 80 km². Capitala este Fira și trebuie să știi că Santorini este o insulă vulcanică. În mijlocul acesteia se află un vulcan, care este încă activ și se pare că poate erupe oricând, ultima erupție fiind în 1950.
Santorini este o destinație de vizitat în cuplu, are peisaje de vis, atât în timpul zilei, cât și al serii, după apus, când luminile se aprind și locul devine magic! Dacă îți dorești plajă, trebuie să știi că ai nevoie de aqua shoes, pentru că sunt pietre mari, în special în Kamari, unde am fost și noi cazați. Prețurile diferă de la o locație la alta, însă trebuie să analizezi meniurile care sunt expuse de cele mai multe ori la intrarea în restaurant/local. Te poți deplasa închiriind o mașină, un scuter sau un ATV sau poți apela foarte bine și la autobuzele lor locale, care vin la 20-30 minute. Mai ai nevoie întotdeauna de apă, cremă cu factor de protecție și pălărie.
Cazarea în Kamari
Odată ajunși la hotelul Azalea, ni s-a prezentat insula, ne-au fost prezentate locurile de vizitat și am fost încurajați să mergem să vedem apusurile nu doar în Oia, cel mai vizitat loc de pe Caldera (cred că înseamnă coastă). Camera de la hotel arată exact ca în pozele de pe Booking (o bilă albă) – dotată cu aer condiționat, frigider, televizor LCD și o baie tare drăguță. O cameră simplă, minimalistă, dar extrem de cochetă și un pat dublu mare, cu saltea cu spumă (o bilă albă) și câteva tablouri cu mesaje inspiraționale, care mi-au plăcut. Am avut mic dejun inclus, însă toată săptămâna am mâncat cam la fel (o bilă neagră pentru că micul dejun nu era foarte diversificat).
Au piscină și șezlonguri (o bilă albă) și zona era destul de liniștită. Singurul zgomot mare era de la avioane, care treceau practic pe deasupra hotelului, acesta fiind localizat la cam 5 km de aeroport. Plaja este foarte aproape de hotel (încă o bilă albă), iar după câteva minute de mers pe aceasta, intri pe faleză. Vei găsi magazine cu suveniruri, supermarketuri, terase, restaurante și mulți turiști – greci, americani, britanici, ruși, români, italieni.
Kamari – informații utile
Mergi pe faleză și vei observa că cele mai multe restaurante oferă umbrelă și șezlong gratuit, dacă comanzi de la ei. Prețurile pentru bere, sucuri, cocktailuri nu sunt foarte diferite pe plaja din Kamari (ca de altfel, nici în Perissa). O bere la draft era 4 – 4.5 euro, un fresh era 4 – 5 euro, iar un cocktail putea fi și 6 euro. Prețurile în supermakreturi erau diferite – puteai cumpăra o apă plată de 1.5 l cu 0.50 euro sau cu 0.80 euro. Fructele mi s-au părut scumpicele (5 euro un kg de struguri de exemplu), iar salatele de fructe aveau și ele prețuri diferite de la un magazin la altul.
Recomandarea mea este să studiezi meniul și prețurile (acestea sunt de cele mai multe ori afișate la intrare), chiar și înainte de a alege un local pentru a mânca. Încearcă să fii relaxat și să nu te simți constrâns de chelneri. Servirea se face chiar repejor, mâncarea este bună cam peste tot, iar localnicii extrem de prietenoși și amabili. Toate localurile au wi-fi gratuit, așa că trebuie să le ceri parola.
Noi am mâncat la Kings Restaurant – se află chiar pe faleza cu privire la marea Egee. Mâncare bună, prețuri măricele, iar porțiile nu sunt foarte mari.
Am mâncat la prânz la taverna El Greco – se află tot pe faleză, iar prețurile sunt accesibile, porții mari și mâncare foarte bună (soțului meu i-a plăcut foarte mult supa de pește), iar la final am primit două prăjituri din partea casei (ei obișnuiesc să îți ofere ceva dulce).
Un alt prânz bun a fost și la Juicy Burgers meat & chicken, iar de aici am ales un gyros la farfurie și un burger mexican de porc. Prețuri bune, porții mari și servire impecabilă.
Cea mai bună mâncare cu porții foarte mari au fost la Lolos Restaurant, care se află la câțiva pași de faleză. Locația este drăguță, însă prețurile sunt și ele măricele (17 euro o porție de paste cu fructe de mare, 5 euro un păhărel de vin local – Vinsanto, pe care îl recomand!).
Drumeții în Santorini
Noi nu am închiriat nici în Santorini mașină sau ATV (nici în Malia nu am închiriat), așa că am ales să ne deplasăm pe jos sau cu autobuzul. Prima drumeție pe care am făcut-o a durat 2 ore. Din Kamari am mers pe jos către drumul spre Ancient Thira (vechea Tira), drum care a durat cam 50 minute. Este un drum bun pe care îl faci cu mașina în probabil mai puțin de 20 de minute. Priveliștea este minunată de sus, așa că a meritat efortul.
Pe partea opusă a muntelui, am văzut un semn care ne indica Perissa, o plajă ce merită vizitată dacă ajungi în Santorini. Drumul acesta nu se poate face decât pe jos, fiind un drum de munte. Aici eu am uitat să reaplic cremă cu spf și am reușit să mă ard puțin pe umeri și pe ceafă. Drumul a durat cam 40 de minute și priveliștea este și ea de milioane! Un oraș alb, micuț, văzut de sus ce îți taie răsuflarea!
Perissa este un oraș mai mic, așa că din punctul meu de vedere, cea mai bună alegere pentru cazare este Kamari (sau Fira, dacă te ține buzunarul). Nu există pietre atât de mari ca pe plaja din Kamari, însă și aici ai nevoie de aqua shoes. Plaja din Perissa este mai frumoasă decât cea din Kamari cu siguranță, este liniștită, poți vedea mai mulți pești, iar dacă vrei relaxare și bălăceală, trebuie să ajungi aici. Ai grjă însă că unele restaurante oferă umbreluțe și șezlonguri gratuite, dacă vei comanda de la ei. Noi am plătit aici 10 euro pentru câteva ore, însă sigur am fi ales un alt loc să ne relaxăm, dacă mergeam pe faleză și citeam aceste informații de pe margine.
După o plimbare prin Perissa (în care practic nu am văzut mare lucru), am așteptat autobuzul și ne-am oprit în Pyrgos. Citisem că este un loc tare frumos, intim și parcă nu atât de atins de turism și turiști. Am vizitat un fel de orășel ce semăna mult cu un labirint – foarte interesant de altfel și extrem de multe scări, pe care merită să le exploatezi, dacă ajungi aici. Așa că îți recomand să îți aloci puțin timp pentru asta. Poți privi insula din toate părțile și vei găsi suveniruri accesibile. Te poți opri la o cafenea, să aștepți răsăritul sau poți savura bunătățile locale.
Voi reveni cu un alt articol despre această destinație de vis, Santorini! De asemenea, sper ca săptămâna viitoare să public și vlogul, pentru că am filmat destul de mult! M-am asigurat în această călătorie că am spațiu, așa că mi-am comandat un alt card de memorie tot de 64 GB, dar l-am folosit extrem de puțin, deși nu era nevoie. Mi-am dat seama în schimb că am mare nevoie de un acumulator pentru aparatul meu foto, căci la câte poze făceam, se termina bateria repejor! Sper să îți placă postarea și să îți fie utilă, dacă plănuiești să pleci în Santorini!
Frumos in Santorini, mi-ar placea sa ajung acolo, spre deosebire de alte destinatii din Grecia. Partea proasta pe care am remarcat-o este faptul ca lipseste complet vegetatia (nu ma refer la cea ornamentala), ci la copaci in adevaratul sensul al cuvantului, care sa faca umbra pe strazi si sa nu te coci la 40 de grade.
Eu iau in calcul aspectul asta cand merg intr-o vacanta vara, pentru ca in urma cu 2 ani, cand am fost pe Coasta de Azur tot in iunie, am lesinat de cald pe strada. Nici urma de pomi, doar palmieri si plante ornamentale. Frumos, nimic de zis, dar neplacut atunci cand vrei sa mergi pe jos si sa vizitezi.
Cred ca ati avut o vacanta de vis! 🙂 Superbe pozele!
Nu stiu unde gasesti copaci ca la noi in Grecia. Sunt palmieri cel mai des si fac putina umbra. Stiu ce spui, pentru ca si eu o cautam, insa nu pot sa zic sa nu as vizita insula sau tara din cauza lipsei umbrei.
De aceea este recomandat sa ai apa mereu cu tine, palarie, ochelari de soare si SPF. Iar daca nu mai poti, te pori opri la o terasa ceva, sa te odihnesti si sa iti tragi sufletul!
A fost foarte frumos! Merita, cu siguranta! Ma bucur ca iti plac pozele! Nici nu stiu ce sa aleg din cele cateva mii de poze!
Te pup!
Eu as vizita Grecia toamna, cand s-ar mai potoli un pic temperaturile. Am pe lista Sevilla, abia astept s-o vad, dar la fel, nu vara, pentru ca este extrem de cald. Vara as merge in tari care sunt mai bogate in vegetatie, gen Germania, Austria.
Am fost la Berlin in urma cu 3 ani, in august, si a fost super misto din punctul asta de vedere. Umbra peste tot, copaci la greu. In Polonia la fel, vegetatie cat cuprinde, temperaturi ok incat sa nu lesini pe strada.
Este superb si toamna, in septembrie de exemplu. Apa este inca buna si nu mai e atat de aglomerat! Nici eu nu as merge in iulie sau august de exemplu – mi se pare mult prea cald si nu doar in Grecia.
Probabil ca daca mergi in Atena este altceva. Fiind pe insula, e diferit totusi!
Frumoase pozele! Mă bucur că în cele din urmă ați găsit o opțiune pentru a pleca, după atâtea bătăi de cap. 😀
Aștept cu interes și celelalte postări, Santorini e de ceva vreme și pe lista mea (incredibil de lungă) cu locuri de văzut, chiar dacă nu chiar în capul listei. Sunt curioasă cum ți s-a părut și cu aglomerația, știu că în Oia e cel mai cel, dar restul orașelor nu par așa aglomerate, prin drumeții nici atât, m-ar bucura să fie așa…
Multumesc tare mult!
Sa stii ca merita din plin! Eu sunt foarte fericita ca am vizitat insula! Chiar te lasa fara cuvinte! Urmeaza inca doua articole si un vlog!
Te pup!
superbe pozele, pentru cateva minute m-au distras de la vremea urata de afara si m-au dus acolo. Ador Grecia, pana in Santorini nu am ajuns dar nu e niciodata prea tarziu!
Ma bucur mult sa aud asta! Multumesc mult!
Sa stii ca merita din plin – iti recomand!
Wow, ce poze superbe!! Îmi place mult cum arată zonele în care te-ai relaxat! Niște culori de vis și multe flori!! Sper să îmi iau inima în dinți pe viitor cu călătoritul și să ajung și eu acolo! Mă bucur că te-ai relaxat. Știu problema cu spațiul insuficient pe card…. :))) Toți o avem!
Multumesc mult! Ma bucur ca iti plac pozele! E destul de greu sa redai cu adevarat ce traiesti, ce peisaje vezi, insa ma bucur ca am reusit sa le editez putin, sa para cat mai real!
Am fost si eu acum cativa ani in Grecia dar in zona Paralia Katerini, am vizitat destul de mult, dar Santorini e pe lista mea de ceva timp, stiu ca au preturi cam mari, cat v-a ajuns pe voi cazarea? Oricum se merita orice efort.
In Paralia Katerini nu am ajuns, insa stiu ca e frumos si acolo.
E mai scumpicel decat pe alte insule, dar nu e nici o avere. Depinde si de luna, de locatie…poti cauta pe Booking sa iti faci o idee unde ar fi mai convenabil pentru tine.
cat de frumos pare! nu am iesit in afara tarii pana acum, doar o tura pana in germania si un pic pe la moldoveni, dar nimic serios. vara asta plecam la bulgari si sunt tare incantata! acum, sa vedem ce mai urmeaza!
Este, nu pare!
Chiar te lasa fara cuvinte tot ce te inconjoara in Santorini! Noi am plecat in afara si se merita!
Distractie placuta! O sa fie super, sunt sigura!
Am tot văzut pe Instagram minunatele poze şi de abea aşteptam să citesc un articol despre acele peisaje frumoase. Mă bucur că ne-ai oferit atâtea informaţii. Având în vedere că vreau să ajungem şi noi prin Grecia, cu siguranţă o să îmi fie de folos 😉
Multumesc mult! Ma bucur ca iti plac pozele si articolele!
Urmeaza curand si un vlog – se pare ca a durat mai mult decat ma asteptam sa il realizez, dar sper sa fie apreciat si vizualizat!
Orice destinatie ai alege, sigur a fi frumos!
O destinație de vacanta perfecta pentru cei ce iubesc frumosul,căldură și mâncarea bună. Eu una iubesc Grecia și cu orice ocazie ivita o voi vizita.
Si mie imi place mult aceasta tara! Mi-as dori sa o vizitez de doua ori pe an…dar nu cred ca as putea.
Si noi am stat tot in Kamari si a fost perfect. Am zis ca ne vom mai intoarce chiar si pentru un city break de relaxare pentru ca este o zona mult mai linistita decat partea vestica a insulei.
Ma bucur ca ti-a placut! Sunt atat de multe locuri frumoase de vizitat in Grecia, incat nu stiu daca m-as intoarce in aceeasi locatie. Cu toate ca merita cu siguranta revazute multe din ele.