Recenzie carte: În pielea unei jihadiste – Anna Erelle

Bună, draga mea!

În urmă cu câteva săptămâni am primit de la – o librărie online tare faină, cu promoții aproape zilnic la cărți, încât nu știi ce să alegi mai întâi – două titluri pe care le aveam pe lista mea de dorințe cu cărți de citit. Despre prima dintre ele deja am povestit și mi-a plăcut foarte mult, astfel încât mă declar fana lui Khaled Hosseini. Este vorba despre “Vânătorii de zmeie”, o poveste tristă, dintr-o lume cruntă și deloc prietenoasă, ce are la bază o lecție de viață despre loialitate, prietenie și dedicare.

Nici în cartea “În pielea unei jihadiste” nu este vorba despre o poveste veselă – nu știu cum o carte despre viața din Orient ar putea fi veselă, însă este vorba despre multe lucruri reale. M-a intrigat încă de la începutul lecturii ce se întâmplă și știu foarte bine că lucruri și acțiuni precum cea descrisă în carte cu atât de multe detalii, se întâmplă. Mai mult decât atât, eu chiar nu îmi dau seama ce putere au fanaticii religiei islamice să facă atât rău, nu știu de unde puterea asta mare de convingere pentru tineri, să facă jihad = război pentru Allah, împotriva necredincioșilor, adică împotriva oricui nu este musulman.

Ca să îți povestesc puțin și să înțelegi mai bine, în cartea aceasta, “În pielea unei jihadiste” este vorba despre o deghizare a unei jurnaliste din Franța, care își creează o identitate falsă, pentru a intra mai adânc în lumea islamică. Deși nu se așteaptă, este “racolată” foarte repede de șeful brigăzii islamice și începe să comunice cu el pe Skype. Se îmbracă în hainele specifice femeilor musulmane, astfel încât să nu fie recunoscută și să poată fi credibilă în fața lui că este convertită la islam și că are 20 de ani.

Nu mă înțelege greșit, nu am o problemă în sine cu această religie, doar am și studiat-o, însă acești oameni religioși sunt de fapt îndoctrinați, sunt învățați de mici să folosească armele și se îndepărtează cumva de dragostea pentru Allah – asta este punctul meu de vedere. Ba chiar în felul ăsta toți musulmanii intră în aceeași categorie: fanatici, care omoară oameni nevinovați – lucru cu care eu nu sunt de acord, însă nu vreau să comentez mai mult pe tema asta.

Anna își schimbă numele în Melodie și îi face jocul lui Abu Bilel, tocmai pentru a afla ce se întâmplă cu fetele și femeile care pleacă în Orient după ce sunt contactate pe internet de anumite organizații islamice. Tot jocul acesta dintre Melodie și Abu Bilel durează o lună de zile, timp în care cei doi sunt ca și căsătoriți, conform spuselor “pretendentului” său. Melodie este deja sedusă și se pregătește să plece la el. Anna călătorește astfel  în Orient, aceasta fiind ultima etapă a anchetei la care muncește. Este ajutată de un coleg de-al ei, însă Abu Bilel își pune cumva amprenta asupra vieții ei personale, îndepărtându-o puțin de prietenul și de familia ei. Odată ajunsă în Orient, lucrurile scapă de sub control, iar povestea mă intrigă și  mă enervează cu fiecare pagina citită…simțeam că nu mai pot citi și nu pot nici acum să uit prin ce a trecut Melodie, dar mai mult decât atât, nu pot să nu mă gândesc la multele tragedii care au loc din cauza lor.

Am căutat și pe internet numele acestui om atât de important și apreciat în lumea lor – Abu Bilel – și eu cred că el încă trăiește, deși se speculează că a murit. Anna primește amenințări și astăzi, iar Statul Islamic emite o fatwa împotriva ei, cerând să fie violată, chinuită și omorâtă. Și iată că toate informațiile primite de la Abu Bilel și toată povestea asta au un preț, extrem de mare: libertatea și liniștea pe care jurnalista nu le mai are.

În pielea unei jihadiste - Anna ErelleÎn pielea unei jihadiste - Anna Erelle

Îmi cer scuze dacă subiectul nu este tocmai poate cel mai potrivit, însă asta este părerea mea despre această carte și despre lucrurile astea triste, care se întâmplă. Chiar îmi doresc ca tinerele care intră în contact cu astfel de oameni să fie atente și să învețe din povestea lui Melodie, să aibe grijă și că ar fi mai bine pentru ele să își practice religia într-o țară sigură.

Tu ai citit această carte? Ai vrea să afli cum Anna se deghizează și ce discuții sunt între ea și Abu Bilel, care o iubește după câteva conversații?

Mulțumesc pentru vizită! Te pup!

Comments

comments

16 thoughts on “Recenzie carte: În pielea unei jihadiste – Anna Erelle

  1. Cam grea carte de citit. Nu am citit-o și nu cred ca va ajunge în mâinile mele. Subiectul cred ca este prea dur. Iar dezbaterea lui intr-o carte poate fi obositoare pentru cititor. Chiar nu știu câtă lume ar cumpăra aceasta carte.

    Îmi place cum ai abordat subiectul și consider ca am primit toate informațiile necesare pentru a-mi forma o părere despre carte. Despre subiect. Și îmi pot imagina singură firul acțiunii. Din păcate 🙁

    1. Da, este o carte dura, grea si trista. Insa lucrurile astea chiar se intampla, din pacate.
      Din ce am aflat de la fetele care au citit recenzia asta, sunt cateva interesate, asa ca abia astept sa aflu mai multe pareri despre ea! 😀
      Evident, tine de preferintele fiecaruia.

  2. Toate cartile pe care le-am citit despre lumea lor m-au revoltat peste masura. Oamenii astia sunt atat de indocrinati incat nu imi dau seama cum inca exista. Este atat de trista cartea asta, insa eu as citi-o cu siguranta. Si i-as pune si pe altii sa o citeasca.

  3. Nici eu nu am citit-o, dar am auzit multe lucruri despre ea. Nu stiu daca as vrea sa o citesc neaparat…

  4. După cum bine știi, am citit cartea. Mi se pare o carte pe care ar trebui să o citească o mulțime de tineri și persoane vulnerabile. Nu pot înțelege cum cineva poate accepta de bună voie să facă jihad. Însă când mă gândesc mai profund la această problemă, cred că principala lor motivație de a face asta este convingerea că cineva are nevoie de ei, cineva ține la ei și e dispus să le fie mereu alături. Ceea ce cel mai probabil în viața lor le-a lipsit.
    Finalul cărții nu a fost exact la ce mă așteptam. Mi-aș fi dorit să aflu puțin mai multe detalii despre ce s-a întâmplat după. Însă per total e o carte bună și o recomand.

    1. Astia stiu sa te convinga…au cuvintele la ei, astfel incat sa te faca sa crezi ca asta e drumul cel bun.
      Da, poate ca mi-ar fi placut si mie sa aflu mai multe la final, insa am mai cautat pe internet numele ei si am vazut cateva clipuri si pe YouTube.

  5. Eu nu stiu ce curaj au aceste femei, de a pleca sa fie alaturi de cineva pe care l-au intalnit pe internet. Nu stiu nice cat curaj ar trebui sa aiba o jurnalista ca sa se lase racolata si integrata in aceasta lume jihadista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Devino Beauty Influencer

https://www.farmasi.ro/loredanamanciu/register/beautyinfluencer