Recenzie carte: Fericirea e un ac de siguranță: Răzvan Exarhu
Bună, draga mea!
“Fericirea e un ac de siguranță” nu era de mult timp pe lista mea cu cărți de citit însă, în timp ce mă delectam cu un alt titlu, in drumul meu spre muncă, se așează lângă mine o tipă cu o carte roz în mână, din care citește și râde. M-am uitat la ea și am întrebat-o: “Ce Citești? Cum este cartea asta?” La care mi-a răspuns amabil că este o carte tare faină, pe care mi-o recomandă. #dinratb
Iată cum poți afla de cărți noi, de care poate nu știai și ajungi să le și citești. Trecând peste asta, Răzvan Exarhu este un tip născut în Brăila, este carismatic, plin de umor și sarcasm. Răzvan Exarhu a creat Radio Guerilla, a pornit radioul online Clandestino.fm, are un blog și acum este jurat în emisiunea Master Chef, fiind și bucătar. Cartea aceasta a fost lansată recent și deși nu știam mare lucru despre ea, am decis să o bifez, cu ajutorul celor de la Libris.
Mie îmi plac cărțile cu povești, îmi plac poveștile de dragoste, îmi plac cărțile din categoria beletristică, dar “Fericirea e un ac de siguranță” m-a luat prin surprindere, pentru că are un umor sarcastic, pe care nu l-am înțeles chiar de fiecare dată. Răzvan povestește despre multe lucruri (poate mici frustrări și lucruri cu care s-a confruntat, cărora nu le-a înțeles sensul sau pe care le consideră inutile sau învechite) și trebuie să recunosc totuși că am găsit multe lucruri care și pe mine mă enervează, dar sunt învechite, ba chiar am lăsat în carte multe semne cu pixul meu mov, semne pe care să le recitesc, pentru a mă amuza poate într-o zi mai proastă.
Semnele acelea sunt ale unor texte care m-au amuzat copios și pe care le-am povestit mai departe și soțului meu. Am avut momente în care râdeam singură în mașină și nu mă puteam abține. Am strâns câteva citate, tocmai pentru că nu pot povesti tot ce este în carte și nici nu îmi doresc asta, așa că m-am gândit să las câteva fragmente amuzante (le poți citi puțin mai jos). Pe scurt, vei putea citi despre șlapii târșâiți ai românilor, relația dintre eschimoși și raw-veganism, revolta anti sistem, alcoolul, cărțile, crucile făcute în autobuze, prietenia, urzicile, clișeele, narcisismul din social media, ecologia, salata boeuf, hipsterii, postul, bunicul lui Bob Marley, tradițiile pierdute, bicicliștii aroganți, discuțiile cu părinții, nostalgia, cretinii, obsesia pentru viața sănătoasă și multe alte subiecte care îți va umple viața și conversațiile, care te vor indiga și emoționa.
Cartea are și câteva ilustrații create de Andreea Chirică, care sunt foarte mișto și amuzante. Una dintre ele arată că noi, românii, am putea să ne spălăm pe dinți cu pastă de dinți cu aromă de mici și ne-am clăti cu apă de gură cu aromă de muștar. :))
Poate te întrebi care e treaba cu fericirea și cu acul de siguranță, așa că iată un posibil punct de plecare:
“În vremea copilăriei mele, femeile purtau, înfipte discret în hainele de casă, ace de siguranţă. Erau acolo pentru orice eventualitate, mai mici sau mai mari, cum se nimerea. Ziceai că pot repara într-o clipă toate micile catastrofe domestice, că au puterea să pună laolaltă tot ce arăta pe vecie distrus. Acul de siguranţă era mereu ascuns de o cută a capotului, de un rever, ca o promisiune că nimic rău nu se poate întâmpla. Era cea mai mică, umilă şi strălucitoare unitate a fericirii, însemna protecţie şi echilibru într-un univers cald şi prietenos, care se micşora suficient, cât să poată fi cârpit din două împunsături.” Citat preluat de pe blogul lui Exarhu.
Iată și câteva din citatele amuzante pe care le-am păstrat pentru tine:
“Animalele nu beau când revăd un prieten. Și totuși, noi spunem că doi oameni fericiți beau ca animalele.”
“Lasă un scaun în dormitor și în câteva ore el se va transforma într-un dulap plin de haine.”
“În spatele oricărui bărbat puternic, e o femeie care îl trimite să ducă gunoiul. Dar uneori el este atât de puternic, încât nu acceptă ordine de la nimeni. Și se duce singur la ghenă.”
“Nu se prea știe ce pun chinejii în mâncare, darămite în inox.”
“De ce nu le place la elvețieni manelele? Pentru că n-are dușmani.”
“Rochiță il alinta mamaie pe Rocky, când era el mic, nu?”
“…nu mai putem să stăm la televizor fără să ronțăim ceva, pentru că ne scade nivelul de chips din organism și nu mai ințelegem nici acțiunea filmului, dacă în jurul nostru nu clefăie nimeni.”
“Oamenii nu sunt niște animale da calitate, asta e clar.”
Așadar, ai citi cartea lui Răzvan Exarhu? Ți-am stârnit curiozitatea cu privire la ea?
Mulțumesc pentru vizită! Te pup și weekend frumos!
Și eu vreau sa citesc aceasta carte! Sună destul de bine. Felicitări pentru recenzie!
Multumesc mult!
Ma bucur ca ti-a placut recenzia! Sper sa iti placa cartea!
M-ai convins sa o cumpar si eu! Pare interesanta si amuzanta. Multumesc!
Multumesc! Ma bucur ca iti place recenzia si astept pareri despre carte!
Am şi eu cartea în bibliotecă, însă n-am ajuns (încă) la ea. De asemenea, e prima oară când citesc o recenzie la “Fericirea e un ac de siguranţă” şi îţi mulţumesc mult, pentru că mi-am făcut o părere despre ea. Lecturi plăcute în continuare, Loredana!
Multumesc si eu pentru vizita!
Nu am vazut nici eu recenzii pentru aceasta carte…sa fiu eu prima? 😀
Eu o am pe lista de cand a aparut si cu siguranta o sa o citesc 🙂 Merci de postare!
Multumesc si eu pentru vizita!
Abia astept parerea ta! Ti-o imprumut?
Nu stiam de aceasta carte 🙂 desi nu prea sunt eu fana a conceptului “omul orchestra”, din ce ne-ai povestit aici, pare ca a facut o treaba buna. O voi cumpara si eu cu siguranta!
Sper sa iti placa, in cazul in care vei ajunge sa o citesti!
Merci de vizita si comentariu! Te pup!
Pare interesanta cartea, o trec pe lista de viitoare achizitii :)!
Multumesc, ma bucur sa aud asta! 🙂
Da, E amuzanta. Trece pe lista. Mersi, Lory! Te pup! 🙂
Hehehe ma bucur sa aflu asta, asa ca astept pareri, clar!
Merci!
Mda, sa stii ca nu toata lumea intelege sarcasmul, si de multe ori am lasat impresia ca sunt rautacioasa, cand eu de fapt ironizam ceva sau pe cineva. Pentru ca da, in ziua de azi, e imposibil sa keep a straight face on cand ai de-a face cu specimene.
Am mai zis si spun si aici, am trecut-o pe wishlist 😉
Da, asa este. Eu nu sunt de fel o persoana sarcastica, insa uneori recunosc, foarte rar, apelez la sarcasm.
Astept si parerea ta, in cazul in care o vei citi!
Și ce copertă faina are. Interesant topic-ul, o voi căuta
Sa vezi si ilustratiile…super dragute! 🙂
Până acum nu eram prea convins să-ncerc autori români (nu știu de ce), dar acum o să-ncerc 😀 Mi-au plăcut glumele.
Nu stiu de ce se oamenii ocolesc autorii romani…mi s-a mai spus treaba asta, iar eu nu inteleg de ce.
E faina cartea, chiar are multe elemente amuzante si..sarcasm! 😀
Acum citesc cartea și da, are multe kestii (vorba autorului) amuzante, dar și multe răutăcisme, ca să zic așa. Iar multe texte sunt cam agresive, după părerea mea.
Da, unele texte probabil ca par mai rautacioase…Dar per total, e o lectura amuzanta!