Cele patruzeci de legi ale iubirii de Elif Shafak

Recenzie carte: Cele patruzeci de legi ale iubirii de Elif Shafak

Bună, draga mea!

Elif Shafak este una din scriitoarele mele preferate în ceea ce privește romanele despre islam și musulmani și până acum am bifat doar două din cărțile ei (Onoare și Bastarda Istanbulului – ambele au recenzii pe blog și ambele mi-au plăcut, m-au captivat).

Nici Cele patruzeci de legi ale iubirii nu se lasă mai prejos, deși recunosc că nu m-a atras foarte mult la început. Asta pentru că nu am înțeles ce legătură există între cele două epoci în care se desfășoară acțiunea și nici legătura dintre personajele întâlnite pe parcursul lecturii.

O cunoaștem pe Ella Rubinstein în anul 2008 care locuiește în Northampton, o femeie a cărei viață este destul de monotonă și obișnuită, dar deloc plictisitoare pentru ea. Este căsătorită de 20 de ani cu David, un dentist de succes și au împreună 3 copii. Deși Ella știe că David o înșeală destul de des, ea nu deschide acest subiect niciodată și se preface că totul este perfect normal în căminul lor. Asta până când Ella decide să se angajeze la o agenție literară și decide să își schimbe viața. I se dă un roman de citit, la care trebuie să trimită un referat.

Începe așadar să citească Dulce blasfemie, un roman scris de Aziz Zahara, un autor necunoscut. Descoperim, împreună cu Ella, povestea fascinantei legături spirituale dintre faimosul poet Rumi și dervișul sufit Shams din Tabriz. Acțiunea dintre cei doi se petrece în anii 1242 și putem învăța foarte multe lucruri din toate discuțiile și întâmplările din cele 414 pagini ale romanului.

prefata Cele patruzeci de legi ale iubirii de Elif Shafak

Putem învăța că toți facem greșeli și că toți avem păcate, dar cel mai important de reținut este că, indiferent de religia pe care o ai, nu trebuie să judeci, nu trebuie să te crezi mai bun, nu trebuie să te consideri mai credincios decât alt seamăn al tău, când de fapt tot ce faci este să critici, să judeci și să gândești rău despre alții.

Cât despre legătura dintre Ella și scriitorul necunoscut, Aziz Zahara, am descoperit o poveste de iubire, altfel decât iubirea din adolescență sau de cea de la 30 de ani.

<Nu e niciodată prea târziu să te întrebi: “Sunt pregătit să schimb viața pe care o trăiesc? Sunt pregătit să mă schimb pe dinăuntru?” Dacă fie și o singură zi din viața ta, e aidoma celei dinainte, este fără îndoială păcat. În fiecare clipă și cu fiecare nouă suflare, trebuie să te simți reînnoit iar și iar. Există o singură cale de-a renaște la o viață nouă să mori înainte de moarte.>

Cele patruzeci de legi ale iubirii este despre religie și spiritualitate, despre datorie și iubire. Este un roman care te va ține cu sufletul la gură cu cât citești mai mult. Și în acest roman scris de Elif Shafak am întâlnit același stil ca în celelalte două romane ale ei pe care le-am citit. Îți stârnește curiozitatea, te pune pe jar, te face să vrei să afli continuarea poveștii cu fiecare pagină pe care o dai.

Cele patruzeci de legi ale iubirii de Elif Shafak-recenzie carte

Găsești cartea pe Libris.ro la un preț chiar bun. Tu ai citit vreun roman al scriitoarei turce? Sau preferi alte lecturi?

Mulțumesc pentru vizită! Cu stimă și drag, Lory!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Devino Beauty Influencer

https://www.farmasi.ro/loredanamanciu/register/beautyinfluencer
%d bloggers like this: