Pregătiri de nuntă #3
Bună, draga mea!
Am terminat cu pregătirile de nuntă, am fost o mireasă fericită şi foarte entuziasmată, ba chiar am fost şi în luna săptămâna de miere, cum probabil ai văzut – dacă mă urmăreşti pe reţelele sociale. Trebuie să recunosc că nu am stat foarte mult cu internetul deschis şi nu am filmat prea mult, pentru că mi-am dorit să mă bucur de acea săptămână împreună cu soţul meu – vai, ce frumos sună, nu? 🙂
Dar pentru că nu am mai apucat să îţi vorbesc despre pregătiri şi despre ce altceva mai urmează să faci – sper că ai citit şi primele două părţi ale seriei cu pregătirile de nuntă (prima parte, partea a doua) şi sper că te-au ajutat – iată şi partea a treia. Am încercat să menţionez tot ce ai nevoie să ştii, în ordinea în care am făcut şi noi lucrurile şi evident şi acest episod va fi scris tot în urma experienţei mele acumulate cu toate pregătirile nunţii noastre, pe care am realizat-o singuri, singurei. Cu câteva sfaturi pe ici pe colo, cel mai important este să alegeţi ce vă place, ce vă doriţi şi să vă lăsaţi amprenta asupra evenimentului vostru.
Să recapitulăm puţin ce am discutat în părţile anterioare şi în plus, m-am gândit să îţi fac şi câteva recomandări:
- Alegerea naşilor
- Alegerea datei
- Lista de invitaţi
- Alegerea restaurantului
- Alegerea formaţiei/Dj-ului
- Alegerea fotografului şi a cameramanului
- Alegerea bisericii şi ora cununiei religioase
- Invitaţiile: realizate pe comandă pe site-ul invitaţie-online.ro. Pentru că ne plac puzzle-urile, am ales acest model, dar am adăugat şi alte informaţii decât cele iniţiale.
- Verighetele: făcute pe comandă de către un amic. Am ales un model care imită infinitul, zic eu, iar soţul meu spune că imită valurile. Sunt şi gravate şi vă recomand să le gravaţi înainte, pentru că de obicei nu mai ajungeţi să faceţi asta după ce începeţi să le purtaţi.
- Rochia de mireasă: nu a fost deloc scumpa şi a fost modificată ulterior. A fost de vis şi m-am simţit excelent în ea!
- Accesorii şi încălţăminte: accesoriile le-am cumpărat dintr-un magazin din Unirea, iar pantofii i-am făcut pe comandă. Model ales de mine, din câteva combinaţii găsite şi plăcute din magazin. Referinţă: Marycom.
- Rochiile domnişoarelor de onoare: mi-am dorit ca fetele să aibe rochii mov, aşa că fiecare şi-a ales ce i-a plăcut şi le mulţumesc pentru că au fost foarte receptive. Le-am cumpărat ca accesorii nişte brăţări din flori articiale, de care au fost foarte încântate. Iar doamnele mele de onoare au primit şi o scrisorică!
- Macara, fum greu, gheaţă carbonică: referinţă: Fum-Greu Bucureşti – foarte prompţi şi atenţi – îi recomand cu drag!
- Mărturiile: un breloc în formă de puzzle cu un mesaj personalizat, realizat de cei de la Laser Cut – au fost foarte apreciate, iar prietenii şi familia le-au agăţat la chei! Tot la ei am făcut un puzzle în formă de inimă, pe care invitaţii au scris câteva gânduri şi urări – altă idee ingenioasă şi apreciată!
- Locaţie pentru poze: deşi am vrut să merg la Grădina Botanică, am renunţat înainte cu 3 zile la idee, pentru că era necesară o taxă + bilet de intrare pentru fiecare invitat, aşa că am ajuns în parc. Fotograful va trebui să vă pună în valoare şi să se lege de orice element din jurul său, indiferent de locaţia aleasă de voi – asta dacă are imaginaţie şi este dedicat, cum a fost al nostru – Cristian Photography – vorbiţi cu el, spuneţi-i că veniţi din partea mea şi vă poate face un pachet fain la un preţ bun.
- Dansul mirilor: am ales o piesă românească, a Andrei, o cântăreaţă desăvârşită pe care o iubim amândoi.
- Flori – buchete şi lumânări: referinţă: Atelier Florens
- Luna de miere – Grecia – Creta, Malia.
Alte lucruri de care trebuie să te ocupi
- Alegerea makeup artistului şi a hairstylistului: referinţă: Andreea Militaru, salon Magic Room.
- Manichiură, pedichiură, vopsit, epilat, pensat şi alte lucruri feminine
- Alegerea hainelor viitorului soţ – referinţă: Gherassos
- Alegerea aranjamentelor florale: referinţă: Events by Carmen Ioniţă, care mi-au aranjat salonul exact aşa cum am discutat!
- Alegerea candy-bar-ului: acesta a fost inclus în preţul meniului (precum aranjamentele florale din salon şi a tortului), aşa că am ales exact ce am avut inclus, fără alte costuri suplimentare. Lumea a fost foarte mulţumită şi încântată de dulciurile realizate de Raluca de la Original Events, iar eu regret că nu am apucat să le gust.
- Alegerea tortului: modelul şi decorarea acestuia l-am ales din catalogul celor de la PhotoCake; a fost foarte bun.
- Alte cumpărături:
– pahare miri şi naşi: nu sunt obligatorii, dar noi am vrut să cumpărăm, pentru a le păstra ca amintiri;
– baloane, funde şi alte chestii pentru a decora casa şi maşinile + căsuţa de bani: vă recomand Dragonul Roşu sau Europa.
– meniuri, place carduri şi numere la masă: dacă salonul nu le oferă, trebuie să le comandaţi şi vă recomand să alegeţi un set, dacă vreţi să le includeţi în tema nunţii. Acestea se vor comanda când ştiţi sigur câte persoane veţi avea, dar e bine totuşisă aveţi câteva în plus. Referinţă: Cards DeLuxe.
– figurine pentru tort: am dat comandă tot la Laser Cut, pentru că am vrut figurine de tip puzzle.
Informaţii pentru cununia civilă
- Înainte de orice, trebuie să vă decideţi la dată. Urmează ca apoi să mergeţi la medic şi să faceţi analizele specifice, numite analize prenupţiale. Asta înseamnă 210 de lei (noi am făcut în plus şi grupa de sânge şi rh-ul, adică în 20 de lei ambele/partener).
- Analizele trebuie să fie datate cu 14 zile înainte de cununia propriu-zisă. Cel mai bine este să sunaţi la starea civilă unde urmează să vă cununaţi şi sigur vi se va spune ce dată trebuie să aibă acestea.
- Împreună cu partenerul, vei merge la starea civilă pentru a depune actele: cărţile de identitate, certificatele de naştere – copie şi original, prenupţialele şi un pix, pentru că veţi completa câteva hârtii şi acolo. Şi evident, un dosar cu şină, de carton. Fără el, nu există cununie! :))
- Nu este obligatoriu, dar poţi avea un bucheţel mai mic. Eu l-am făcut la piaţa de flori şi a fost super drăguţ!
Ce altceva mai ai nevoie să ştii înainte de marele eveniment
- ai grjă la numărul de confirmări finale, pentru că acelea sunt meniurile pe care le vei achita la finalul evenimentului;
- pentru staff (muzică, foto-video) îţi recomand să vorbeşti de la început cu cei de la restaurant şi să le oferi jumătate din meniu sau un platou – ar fi frumos să îi întrebi şi pe ei ce anume vor să mănânce, să poţi da jumătăţile de meniu celor de la restaurant, în momentul în care îţi vor cere meniurile finale;
- stabileşte toate detaliile şi traseul din ziua respectivă cu fotograful şi cameramanul, ba chiar şi cu lăutarul – dacă vei avea;
- asigură–te că ai aşezat toţi invitaţii la masă, astfel încât să se cunoască între ei. Mie acest pas mi s-a părut destul de dificil, dar crede-mă că le vei da de cap în cele din urmă;
- asigură–te că totul este aranjat la salon aşa cum îţi doreşti: meniurile, place cardurile, numerele la masă, mărturiile;
- asigură–te că există cineva care cunoaşte detaliile evenimentului, să te poată ajuta şi să ghideze invitaţii, astfel încât să stai liniştită.
ATENŢIE!
La semnarea contractelor pe care le vei face pentru marele eveniment, include totuşi, pentru siguranţa ta, o clauză despre ce se poate întâmpla în cazul cei din staff nu respectă în totalitate cerinţele voastre, nu respectă ce aţi discutat şi nu respectă practic contractul. Se poate întâmpla orice înainte de eveniment sau în timpul acestuia (mai rar, dar e bine să ai o acoperire), aşa că menţionează asta în contract şi discută cu ei. Fii clară, fermă si concinsă!
* Pont pentru invitaţi: susţineţi viitori miri moral, au nevoie de asta şi încercaţi să nu le încărcaţi memoria cu lucruri inutile!
Nu uita ca în ziua cea mare să te bucuri, să zâmbeşti, să radiezi şi să oferi fericire şi zâmbete celor din jur, pentru că e ziua în care trebuie să străluceşti! Orice s-ar întâmpla (posibil să apară şi lucruri neprevăzute, pe care nu le poţi controla), bucură–te de tine şi de partenerul tău! Este o zi specială, deosebită, iar tu eşti o prinţesă binecuvântată de Dumnezeu!
Mult spor îţi doresc şi fie că totul să iasă aşa cum îţi doreşti!
Dosaruuu’ cu sina!!! :))) lesiiiin, inca nu ai uitat de el!
Gia, nu am cum sa uit…am petrecut ceva timp in cautarea lui! :))
Mai pune cineva in ziua de astazi “lautar”??? Ai uitat sa mentionezi si de dansu’ gainii, in rest, ai mentionat cam tot ce “trebe” pentru o nunta traditional romaneasca. :))
Buna Amy,
Nu stiu daca acest comentariu este cu putin sarcasm, insa da, eu am avut lautar acasa. Cum poate fi o nunta, fara sa se cante “Ia-ti mireasa ziua buna”…mai ales pentru o mama, care intotdeauna este emotionata la acest moment? 🙂
Nu e ironic, serios, chiar nu ma gandeam ca mai opteaza cineva pentru lautar. Mie una, nu-mi place, dar na’, am alte idei/perceptii legate de nunta, diferite total de nunta traditionala.
In fine, sunt de acord, fiecare alege sa-si organizeze evenimentul exact asa cum ii place, astfel incat sa se simta bine. 🙂
Iti doresc sa casa de piatra, sa fiti fericiti si sa aveti viata lunga si frumoasa impreuna!
Eu chiar cunosc multe miresici care au avut si care vor avea 😀
Da, intr-un fel, mi-ar fi placut sa fac o nunta in stil american…dar deh, suntem ortodocsi la urma urmei…
E adevarat, fiecare face cum ii place. In esenta, articolele acestea sunt ca un mic ghid…nu m-am atins de traditii si obiceiuri, ci doar am punctat lucruri de care ai nevoie! 🙂
Multumesc mult! 🙂
Eu nu ma refer la nunta-n stil american, ci la ceva super mega simplu, doar cu familia si cativa prieteni apropiati. Cunuie religioasa si civila repede, o masa-n oras, no dance, no music, no white dress…ceva lejer pe noi.
Fara stres si fara pregatiri cu un an inainte…ahh..si neaparat plecat rapid in luna de miere! 😀
Am inteles! Foarte dragut! Nu trebuie sa faci ca toata lumea, e adevarat, trebuie sa faci in stilul tau…ma rog, al vostru. Sunt alegerile voastre…asta am sustinut si eu si asta incurajez pe fiecare…sa faca asa cum isi doreste!!! E foarte important! 🙂
Dar poate te vei razgandi cand va veni momentul..mi-ar placea sa ma tii la curent!
Pai desi suntem de aproape 9 ani impreuna, n-am stabilit inca momentul. Suntem destul de relaxati si cred ca o sa fie ceva de genu’ “haide sa ne casatorim luna viitoare”. 😀
In ceea ce priveste schimbarea ideii, am certitudinea ca n-o sa se intample, pentru ca nici mie si nici lui nu ne place ideea asta de nunta.
Ce legatura are un cantec cantat de un lautar cu religia ?
Mult succes si sa fiti fericiti, orice ati alege si oricum ati decide! 🙂
Multumesc frumos! Asemenea! 🙂
Ioana, cine a zis ca are legatura una cu alta? 🙂
Tu, cand a zis Amy ca nu se gandea ca mai face cineva nunta cu lautar, tu ai zis ca stii multi oameni, dar ca ti-ar fi placut sa faci o nunta americana, dar esti totusi ortodoxa. Poate nu te-ai exprimat cum trebuie, insa atunci cand pui ” dar” intre doua idei, se presupune ca exista o legatura intre ele 🙂
Sunt conversatii diferite. La inceput, am mentionat ca da, se mai cheama lautar acasa.
Iar apoi am zis ca mi-ar fi placut o nunta in stil american, asta pentru ca mie imi plac mult nuntile lor. 🙂
Nu cred ca se pot cumva combina…sa iasa ceva romano-american….
Îmi place, chiar îmi place, v-ați pus amprenta și personalitatea în acest eveniment. Parcă ați avut organizator așa de frumos e structurat :), dar totuș, cum crezi că ar fi fost să aveți Organizator?
Am și un articol pe tema aceasta https://www.evenimentecufast.ro/cu-ce-ne-poate-ajuta-un-organizator-de-evenimente
Ma bucur sa aud asta si iti multumesc! 🙂
Nu stiu daca mi-ar fi placut totusi sa am un wedding planner…Nu am cheltuit asa multi bani pentru tot cde ne-am dorit, asa ca nu stiu daca ar fi meritat investitia macar. In plus, fiecare lucru bifat a fost cu emotii, iar emotiile pregatirilor fac parte din eveniment si zic eu, merita cumva osteneala! 🙂
De acord cu tine, dar wedding planner-ul îți aduce mult mai multe variante, mult mai puțin stres și diversitate în toate domeniile. Asta știu de la ei cunoscând-ui după ce am dato-n bară la nunta mea cu fotografii și cei care au aranjat sala. Deasta am și facut site-ul și blogul și muncesc la ele, să facă tot mai puțini oameni greșala pe care am facut-o eu și sunt foarte sigur că nu sunt unicul 😀
Imi pare rau ca nu ai fost multumit de alegerile facute la evenimentul acesta important…
Eu spre exemplu, nu am avut probleme…ba chiar toti furnizorii cu care am lucrat au facut tot intocmai cum am discutat. Singura mea problema a fost cu muzica…care nu a avut un om in formatie, care a lipsit..in rest, toate bune.
Acum depinde si de om…sunt poate multi care nu au timp sa umble sau nu le place sa umble, asa ca pe acest tip de oameni sigur i-ar ajuta un om care sa faca totul in locul lor…evident, cu acordul lor…a mirilor in cazul de fata! 🙂
Cu numele de pe invitație m-ai nimerit 🙂 Pregătirile de nuntă presupune un efort titanic… asta este. Pentru dansul mirilor eu aș fi ales ceva de Direcția 5, dar și piesa aleasă de tine este ok.
Hahaha foarte misto!!! deci mai avem un cuplu cu numele noastre! 🙂
Da, este un efort nu doar material, ci si fizic si psihic, dar noi suntem foarte multumiti si recunoscatori de cum a iesit totul! 🙂
Cat despre piesa…ce sa zic, fiecare cu ce-i place! Eu am cautat dansul mirilor pe aceasta piesa si am gasit unul singur..si nu era nimic interesant 😀
Sunt o gramada de lucruri la care mirii trebuie sa fie atenti si poti usor omite ceva, asa ca eu as opta pentru un organizator profesionist de astfel de evenimente.
Tocmai de aici si ideea acestei serii de articole, cu pregatiri – am vrut sa vin in ajutorul viitorilor miri cu sfaturi, pareri si lucruri importante de bifat! 🙂
Citind, mi-am reamintit nunta noastra. Frumos a fost, am organzat singuri totul.
Ma bucur ca ti-am reamintit de evenimentul vostru – ai face ceva diferit, ai alege altceva acum?