Recenzie carte: Și munții au ecou – Khaled Hosseini

Recenzie carte: Și munții au ecou – Khaled Hosseini

Bună, draga mea!

Khaled Hosseini m-a cucerit de la prima lui carte pe care am citit-o și care o sa îmi rămână dragă mulți ani – Splendida cetate a celor o mie de sori, urmată de a doua, care m-a impresionat foarte mult și aceasta – Vânătorii de zmeie, așa că sunt bucuroasă că am reușit să bifez într-un timp atât de scurt toate cele trei cărți scrise de acest autor. Ultima lui carte (sper totuși să nu fie ultima și să mai scoată măcar un roman), Și munții au ecou, se clasează pe locul 3, iar ordinea în care le-am citit rămâne și ordinea preferatelor mele.

Toate cele trei romane ale lui Khaled Hosseini le găsiți pe Libris, iar cartea aceasta are acum si un pret foarte bun, de doar 25 de lei. Revenind la subiectul cărții, am observat că și în această poveste acțiunea se petrece tot undeva în Kabul, într-un sat numit Shadbagh, iar personajele noastre principale se numesc Pari și Abdullah, doi frați ce ajung să fie despărțiți de soartă…sau de familie, de fapt. Deși frați ca ei mai rar întâlnim, despărțirea lor m-a luat prin surprindere, iar totul s-a întâmplat mult prea repede, fără explicații sau prea multe detalii.

Pe măsură ce citești, întâlnești personaje noi, care au legatură cu Pari sau cu Abdullah, într-un fel sau altul. Aș spune că Hosseini a ales să povestească poate prea multe despre toate aceste personaje, lucru care te poate debusola puțin, gândindu-te cine e respectivul, când s-a întâmplat, ce a făcut și care este rolul și scopul lui în poveste.

Ne povestește despre Saboor, unchiul lui Pari, servitorul fidel al domnului Wahdati, noul tată al lui Pari. Acesta s-a căsătorit cu Nila, o femeie de moravuri ușoare, ce nu putea face copii, dar totuși își dorea. Așa că Pari a ajuns să fie adoptată și să plece din țara natală la o vârstă fragedă de doar 3 ani, când domnul Wahdati se îmbolnăvise. Trăind într-o țară străină, Pari se adaptează, însă simte, pe măsură ce înaintează în vârstă, că este ceva în neregulă cu ea, cu originile ei, de fapt. Nu seamănă cu mama ei, nici la caracter și cu atât mai mult, fizic. Mama ei nu duce o viața prea grozavă, plăcându-i să bea, să aibe relații cu bărbați, dar iubind să scrie poezii.

Viața continuă, bineînțeles și pentru Abdullab, dar și pentru Pari, care se căsătorește, face copii, însă simte că trebuie să afle adevărul despre originile ei și ajunge în Kabul. Cum află că originile ei sunt undeva în Kabul? Primește o scrisoare pe care Saboor, unchiul ei, a scris-o înainte să moară, o scrisoare chiar emoționantă, în care aflam și noi foarte multe lucruri. Dacă Pari și Abdullah reușesc să se reîntâlnească sau nu, va trebui să afli tu, citind cartea.

Și munții au ecou - Khaled Hosseini

Deși povestea “Și munții au ecou” nu m-a impresionat la fel de mult ca primele două, povestea celor doi frați m-a impresionat în final, iar viața lui Pari mi se pare de-a dreptul incredibilă. M-am bucurat totuși că soțul ei nu o batjocorește, nu o bate și nu  îi face rău, ba chiar o ajută și o susține, lucru care se întâmplă rar în viața celor din Orient. Menționez încă o dată că am reușit să citesc toate cele trei romane ale lui Khaled Hosseini, așa că vor ocupa un loc binemeritat în biblioteca mea.
Tu ai citit cartea? Cum ți s-a părut?

Și munții au ecou - Khaled Hosseini Mulțumesc pentru vizită! Te pup!

Comments

comments

26 Comments

 • Dee

  24 September 2017 at 09:04 Reply

  Si mie mi-a placut dar nu la fel de mult ca si Vanatorii de zmeie.
  Vreau sa citesc si Splendida cetate. 🙂
  Pupici

  • Loredana Manciu

   25 September 2017 at 13:53 Reply

   Spendida cetate este siiii mai misto decat Vanatorii de zmeie! 🙂

 • Deea

  25 September 2017 at 09:12 Reply

  Eu nu am citit cartea asta, dar nu cred ca ma atrage aceasta poveste. De fapt… mi-ai scris si pe insta faptul ca nu crezi ca mi-ar placea. 🙂 Inca citesc P.S. Te iubesc… 😀

  • Loredana Manciu

   25 September 2017 at 13:54 Reply

   PS te iubesc e frumoasa! Evident, multe carti au ceva SF in ele, insa daca treci peste asta, vei fi surprinsa sa descoperi multe povesti frumoase! 🙂

 • Oana Alexandru

  25 September 2017 at 09:14 Reply

  Interesanta carte, multumim pentru recenzie Lory 🙂

 • Kate Rotari

  25 September 2017 at 10:46 Reply

  Hosseini este demult printre autorii mei preferați și i-am citit toate cărțile apărute până acum, mi se par atât de triste, dar cel mai trist este că de fapt, aceste lucruri se întâmplă în lumea noastră zi de zi. Foarte bună recenzie, felicitări 🙂

  • Loredana Manciu

   25 September 2017 at 13:57 Reply

   Si mie mi se pare trist faptul ca atat de multe lucruri mentionate in cartile lui inca se intampla…dar asta e lumea lor, de multe ori trista, plina de razboaie si eviednt, femei fara drepturi.
   Multumesc pentru aprecieri, ma bucur ca ti-a placut recenzia! 🙂

 • Ioana A.

  25 September 2017 at 11:20 Reply

  PAre foarte interesantă povestea acestei cărți, chiar o să o caut și eu 😀

  • Loredana Manciu

   25 September 2017 at 13:58 Reply

   Si sa imi spui cum ti se pare, daca o vei citi!

 • Delia

  25 September 2017 at 18:21 Reply

  Mi s-a facut dor de o carte buna ^_^

  • Loredana Manciu

   26 September 2017 at 08:07 Reply

   Cartile lui Khaled sunt frumoase, dar asa cum am mai zis, doar daca iti place sa citesti despre lumea araba, Orient si viata musulmanilor. 🙂

 • Andrea Chitic

  25 September 2017 at 20:16 Reply

  Emotionanta poveste, intr-adevar, sper ca are happy ending. 🙂

  • Loredana Manciu

   26 September 2017 at 08:08 Reply

   Da, emotionanta povestea dintre cei doi frati…

 • Catalina

  25 September 2017 at 20:25 Reply

  Nu am auzit de acest autor pana acum. Pare destul de interesanta povestea. 😀

  • Loredana Manciu

   26 September 2017 at 08:10 Reply

   Pe mine Khaled Hosseini m-a atras inca de la prima carte citita, asa ca astept cu interes o poveste noua..daca va scoate! 😀

 • Andreea Voivozeanu

  25 September 2017 at 21:38 Reply

  E prima data cand aud de acest autor si de cartile lui si m-ai facut curioasa :). O sa trec si eu cartile pe wishlist.

  • Loredana Manciu

   26 September 2017 at 08:11 Reply

   Ma bucur sa aud asta, Andreea si sper sa iti placa, cel putin la fel de mult cum mi-au placut mie! Iti recomand sa le citesti in ordinea mentionata de mine in articol! 😀

 • Simona Tinca

  25 September 2017 at 21:45 Reply

  De fiecare data cand citesc recenziile tale, raman placut surprinsa. ♥️♥️

  • Loredana Manciu

   27 September 2017 at 11:33 Reply

   Vai, iti multumesc tare mult, Simona!!! Made my day! <3

 • Rokolla

  25 September 2017 at 22:47 Reply

  Mulțumim pentru recenzie! Pare o carte buna pe care mi-as dori s-o citesc

  • Loredana Manciu

   27 September 2017 at 11:52 Reply

   Multumesc si eu! Ma bucur ca te atrage! 🙂

 • Paula Ion

  26 September 2017 at 06:11 Reply

  Pare o carte interesanta. Multumesc pentru recenzie.

  • Loredana Manciu

   27 September 2017 at 11:56 Reply

   Si primele doua…neaparat citite, mai ales daca iti place lumea orientului! 😀

 • Andraxela

  2 October 2017 at 19:25 Reply

  Suna foarte tentant titlul, insa mie ce mi-a atras atentia: acei trandafiri de baie. Am avut si eu din Sephora si erau atat de faini incat nu voiam sa-i pun in cada :)) I-am lasat asa la expozitie mult si bine pana cand m-am hotarat totusi sa-i incerc. Insa a fost prea tarziu caci s-au descompus cam dubios :))

  • Loredana Manciu

   3 October 2017 at 09:01 Reply

   Eu nu mai am de gand sa le folosesc…si acum, ca mi-ai spus intamplarea ta, cu siguranta nu o voi face, le voi pastra pentru poze! :))

Post a Comment

* Este necesara bifa GDPR

*

Sunt de acord

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: