Recenzie carte: Și munții au ecou – Khaled Hosseini

Bună, draga mea!

Khaled Hosseini m-a cucerit de la prima lui carte pe care am citit-o și care o sa îmi rămână dragă mulți ani – Splendida cetate a celor o mie de sori, urmată de a doua, care m-a impresionat foarte mult și aceasta – Vânătorii de zmeie, așa că sunt bucuroasă că am reușit să bifez într-un timp atât de scurt toate cele trei cărți scrise de acest autor. Ultima lui carte (sper totuși să nu fie ultima și să mai scoată măcar un roman), Și munții au ecou, se clasează pe locul 3, iar ordinea în care le-am citit rămâne și ordinea preferatelor mele.

Toate cele trei romane ale lui Khaled Hosseini le găsiți pe Libris, iar cartea aceasta are acum si un pret foarte bun, de doar 25 de lei. Revenind la subiectul cărții, am observat că și în această poveste acțiunea se petrece tot undeva în Kabul, într-un sat numit Shadbagh, iar personajele noastre principale se numesc Pari și Abdullah, doi frați ce ajung să fie despărțiți de soartă…sau de familie, de fapt. Deși frați ca ei mai rar întâlnim, despărțirea lor m-a luat prin surprindere, iar totul s-a întâmplat mult prea repede, fără explicații sau prea multe detalii.

Pe măsură ce citești, întâlnești personaje noi, care au legatură cu Pari sau cu Abdullah, într-un fel sau altul. Aș spune că Hosseini a ales să povestească poate prea multe despre toate aceste personaje, lucru care te poate debusola puțin, gândindu-te cine e respectivul, când s-a întâmplat, ce a făcut și care este rolul și scopul lui în poveste.

Ne povestește despre Saboor, unchiul lui Pari, servitorul fidel al domnului Wahdati, noul tată al lui Pari. Acesta s-a căsătorit cu Nila, o femeie de moravuri ușoare, ce nu putea face copii, dar totuși își dorea. Așa că Pari a ajuns să fie adoptată și să plece din țara natală la o vârstă fragedă de doar 3 ani, când domnul Wahdati se îmbolnăvise. Trăind într-o țară străină, Pari se adaptează, însă simte, pe măsură ce înaintează în vârstă, că este ceva în neregulă cu ea, cu originile ei, de fapt. Nu seamănă cu mama ei, nici la caracter și cu atât mai mult, fizic. Mama ei nu duce o viața prea grozavă, plăcându-i să bea, să aibe relații cu bărbați, dar iubind să scrie poezii.

Viața continuă, bineînțeles și pentru Abdullab, dar și pentru Pari, care se căsătorește, face copii, însă simte că trebuie să afle adevărul despre originile ei și ajunge în Kabul. Cum află că originile ei sunt undeva în Kabul? Primește o scrisoare pe care Saboor, unchiul ei, a scris-o înainte să moară, o scrisoare chiar emoționantă, în care aflam și noi foarte multe lucruri. Dacă Pari și Abdullah reușesc să se reîntâlnească sau nu, va trebui să afli tu, citind cartea.

Și munții au ecou - Khaled Hosseini

Deși povestea “Și munții au ecou” nu m-a impresionat la fel de mult ca primele două, povestea celor doi frați m-a impresionat în final, iar viața lui Pari mi se pare de-a dreptul incredibilă. M-am bucurat totuși că soțul ei nu o batjocorește, nu o bate și nu  îi face rău, ba chiar o ajută și o susține, lucru care se întâmplă rar în viața celor din Orient. Menționez încă o dată că am reușit să citesc toate cele trei romane ale lui Khaled Hosseini, așa că vor ocupa un loc binemeritat în biblioteca mea.
Tu ai citit cartea? Cum ți s-a părut?

Și munții au ecou - Khaled Hosseini Mulțumesc pentru vizită! Te pup!

Comments

comments

26 thoughts on “Recenzie carte: Și munții au ecou – Khaled Hosseini

 1. Si mie mi-a placut dar nu la fel de mult ca si Vanatorii de zmeie.
  Vreau sa citesc si Splendida cetate. 🙂
  Pupici

 2. Eu nu am citit cartea asta, dar nu cred ca ma atrage aceasta poveste. De fapt… mi-ai scris si pe insta faptul ca nu crezi ca mi-ar placea. 🙂 Inca citesc P.S. Te iubesc… 😀

 3. Hosseini este demult printre autorii mei preferați și i-am citit toate cărțile apărute până acum, mi se par atât de triste, dar cel mai trist este că de fapt, aceste lucruri se întâmplă în lumea noastră zi de zi. Foarte bună recenzie, felicitări 🙂

  1. Si mie mi se pare trist faptul ca atat de multe lucruri mentionate in cartile lui inca se intampla…dar asta e lumea lor, de multe ori trista, plina de razboaie si eviednt, femei fara drepturi.
   Multumesc pentru aprecieri, ma bucur ca ti-a placut recenzia! 🙂

  1. Ma bucur sa aud asta, Andreea si sper sa iti placa, cel putin la fel de mult cum mi-au placut mie! Iti recomand sa le citesti in ordinea mentionata de mine in articol! 😀

 4. Suna foarte tentant titlul, insa mie ce mi-a atras atentia: acei trandafiri de baie. Am avut si eu din Sephora si erau atat de faini incat nu voiam sa-i pun in cada :)) I-am lasat asa la expozitie mult si bine pana cand m-am hotarat totusi sa-i incerc. Insa a fost prea tarziu caci s-au descompus cam dubios :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Devino Beauty Influencer

https://www.farmasi.ro/loredanamanciu/register/beautyinfluencer