Recenzie carte: Arta magică a durutului în cot de Sarah Knight
Bună, draga mea!
Durerea în cot nu este cea mai bună, însă trebuie să recunosc că, metaforic vorbind, este chiar indicată uneori. Și nu mă refer la nesimțire sau la nepăsare față de orice și oricine, ci la a învăța să spui nu. Mă refer la a câștiga timp, energie și bani pentru lucrurile care te interesează și de care îți pasă cu adevărat.
În parodia sa ilară și pragmatică Arta magică a durutului în cot Sarah Knight te învață cum poți scăpa de obligațiile nedorite, de rușinea și vinovăția asociate cu ele, te invață cum să refuzi lucruri care nu îți aduc satisfacție și plăcere. Însă într-un mod în care să nu fii nesimțit, să nu le rănești sentimenele celorlalți și astfel, să nu îți mai vorbească nimeni.
Metoda menționată și susținută de autoare se numește #NotSorry și aceasta cuprinde 2 pași importanți – Pasul 1 (decizia de a te durea în cot) și Pasul 2 (neimplicarea propriu-zisă). Și cred că cea mai importantă lecție primită din această carte este chiar destul de simplă. Teoretic simplă, căci în practică, știm cu toții că stăm cam prost.
Tu nu ai nici un control asupra gândurilor celorlalți oameni. Pentru numele lui Dumnezeu, este suficient de greu să îți clarifici propriile gânduri! Gândul că ai putea controla ceea ce gândesc ceilalți oameni este complet absurd.
Arta magică a durutului în cot nu echivalează cu nesimțirea. Ori de câte ori te gândești la motivele pentru care nu-ți pasă de o situație sau alta, imaginează-ți inclusiv efectele pe care le poate avea atitudinea ta asupra celorlalte persoane implicate. Încearcă întotdeauna să reduci la minim rănirea sentimentelor celor din jur, de regulă printr-o combinație de onestitate și de politețe, astfel încât să continui să fii privit cu ochi buni.
Există și câteva exerciții faine pe care să le faci, pentru a-ți da seama de lucrurile care necesită această metodă. Sunt de fapt niște liste, pe care este recomandat să le completezi cu lucruri de care îți pasă și cu lucruri de care ar trebui să te doară în cot. Odată ce reușești să finalizezi fiecare listă în parte (pentru 4 mari categorii: lucruri, muncă, oameni și familie), nu-ți rămâne decât să exersezi Metoda #NotSorry.
Îmi place că Sarah ne oferă să câteva exemple din viața ei, dar nu numai, astfel încât să înțelegi mai bine anumite situații prin care treci sau poți trece. Situațiile care merită timpul, energia și poate banii tăi sunt cu siguranță cele pe care să le pui pe lista lucrurilor de care îți pasă. Lucrurile care nu îți fac plăcere sub nici o formă, lucrurile care te irită, care nu merită atenția și timpul tău, trebuie să înveți să renunți la ele.
Precum spune și Sarah, vei învăța ce poți face pentru a nu-ți mai pierde timpul pe care nu îl ai cu oameni pe care nu îi suporți, făcând lucruri pe care nu dorești să le faci. Această frază ți-ar putea stârni curiozitatea cu privire la această carte? Apropo, o găsești pe Libris, la un preț redus.
Mulțumesc pentru vizită! Cu drag, Lory!
O carte de dezvoltare personală despre care am mai auzit și chiar aș vrea să o citesc. 🙂 Felicitări pentru recenzie.
Multumesc pentru apreciere!
Sper sa iti placa! SUnt sigura ca vei obtine rezultate daca pui in practica tehnicile autoarei.