Plugin-uri utile pentru blogul tău
Bună, draga mea!
Așa cum am promis, continui seria de articole din categoria #bloggingtips, pentru că am văzut că articolele precedente au fost bine primite și mă bucur că pot fi de ajutor, așa că orice alte sugestii ai pentru această categorie, neapărat să îmi scrii, să le trec în agendă și să mă ocup de ele.
Din articolele trecute am aflat că nu este așa ușor să fi blogger, însă dacă îți place să faci asta, dacă sunt oameni care te susțin, poți trece mai ușor pentru anumite comentarii răutăcioase, peste anumite răutăți gratuite pentru că se să vezi…nici în lumea asta a bloggingului nu există o susținere prea mare, care să fie reciprocă, uneori uităm să fim mai empatici, să influențăm lumea care ne urmărește în bine, să apreciem ce avem, să fim mai pozitivi și mai amabili. Nu, nu spun că TREBUIE să fii cu zâmbetul pe buze dacă ai o problemă, nu spun că trebuie să fii falsă, ci chiar și pentru tine, pentru sufletul tău, să încerci să fii mai bună și mai drăguță (nu mă refer la aspectul fizic, cred ca te-ai prins!).
Trecând este această introducere lungă, astăzi m-am gândit să îți povestesc puțin despre plugin-uri. Ce sunt, la ce ajută și dacă merită instalate, iar la final am să menționez ce plugin-uri folosesc eu în acest moment și pe care le găsesc utile.
Ce este un plugin?
Un plugin este o piesă de software ce îndeplinește anumite funcții. Un plugin se poate folosi pentru mailuri, pentru a executa anumite fișiere, pentru anumite texte, pentru a filtra imagini. Un plugin pe wordpress îți poate permite extinderea funcționalității sau pentru a adăuga chestii noi pe site-ul tău. Practic și pe scurt, un plugin te ajută să îți manageriezi mai ușor și mai util blogul.
Ele se descarcă pe blog din panoul de administrare și se instalează foarte ușor. Îți alegi pungin-ul dorit, după care trebuie să îl activezi și cam asta e tot. În timp, vei vedea că este nevoie de niște update-uri, dar încă de la început trebuie să știi să alegi plugin-urile verificate și compatibile cu ultima variantă de wordpress (să nu cumva să te trezești că nu îți mai merge blogul – been there, done that). Aici poți fii atentă la rating-ul pe care îl are, la numărul de accesări, ba chiar poți întreba pe cineva cu mai multă experiență.
Multe plugin-uri în wordpress sunt gratuite, ceea ce este super, pentru că le poți testa fără să cheltui bani și pentru acest aspect (am vorbit în articolul trecut despre cât costă să fii beauty blogger).
Ce plugin-uri folosesc eu?
- Akismet Anti-Spam – este cel mai util și important, pentru că îți protejează blogul de spamuri.
- Contact form 7 – este formularul de contact pe care îl am pe site.
- Facebook Comments Plugin – cu acest plugin poți permite cititorilor să lase comentarii direct din contul lor de Facebook (din păcate însă, eu nu am găsit cum pot modera aceste comentarii, astfel încât să pot răspunde în timp util la ele, căci nici măcar nu le pot vedea, decât dacă mai verific eu articolele mai vechi).
- Feedjit Live Traffic Feed – îți arată traficul pe care îl ai în timp real.
- Google Analytics for WordPress – știu că este important, însă nu cred că i-am dat de cap acestui plugin. Trebuie instalat un cod, astfel încât să funcționeze corect.
- Instagram Feed – cititorii tăi pot vedea de pe blog câteva poze din contul tău de Instagram și se pot abona.
- Nofollow for external link – un plugin util, pentru că îmi face linkurile do-follow în linkuri no-follow.
- Pinterest widgets – dacă nu mă înșel, este acel buton care apare la poze și te poate ajuta să salvezi pozele direct în contul tău de Pinterest (dacă greșesc, să mă corecteze cineva).
- Popular posts – aici poți vedea care sunt cele mai citite postări ale tale.
- Search in place – un plugin util din nou, pentru că îți face căutările mai ușoare pe blog, doar căutând un singur cuvânt, poți găsi un articol.
- Simple Social Icons – iconițele de social media, de care avem nevoie pentru o utilizare mai rapidă.
- Social Media & Share Icons – se folosesc pentru a distribui mai ușor articolele.
- Subscribe forms – căsuța specială unde cititorii își pot lăsa adresa de mail pentru a primi articolele tale pe mail.
- WP Profitshare – acest plugin îți transformă linkurile normale în linkuri de afliere (deși eu le creez manual).
- Yoast SEO – un alt plugin foarte important, ce te poate ajuta pe partea de SEO a articolelor, adică te ajută la indexarea articolelor și a pozelor în căutările direct pe Google.
Acestea sunt plugin-urile pe care eu le am active în acest moment pe blog și mi-ar plăcea să aflu tu ce plugin-uri folosești și ce alte pluginuri necesare recomanzi? Sper că a fost util acest articol și dacă da, poți ajuta și tu la răspândirea lui cu un share direct din iconițele de share!
Mulțumesc pentru vizită și nu uita că orice părere contează! Te pup!
Super interesant.
Ma bucur ca ti-a placut! 🙂
Lori, mă miră că nu folosești Jetpack, are multe funcționalități și te-ar scuti de unele pluginuri precum share icons, popular posts și altele. În plus, mai folosesc Aesop Story Engine care mă ajută să dau un aspect diferit postărilor (să scriu pe două coloane, să adaug galerii sau postări dintr-o anumită categorie, etc.), Hustle pentru abonarea la newsletter și vreo câteva necesare pentru ca tema să funcționeze corect.
L-am avut activat o perioada, iar apoi, intr-o zi, dintr-o data, blogul nu a mai mers. Si am dat vina pe el, caci il activasem pe atunci. Cu el imi merg mai bine newsletterele, dar chiar mi-e teama sa il reinstalez.
Aesop Story Engine suna bine – merci!
Cu cat ai mai multe, cu atat site-ul se incarca mai greu si este vazut prost de Google. Eu folosesc foarte putine si mi-am optimizat site-ul inclusiv pentru mobil.
Am citit si ca asta ar fi un mit…acum, nu stiu ce sa-ti spun..se poate.
Cum ai optimizat site-ul pentru mobil?
Pai.. in afara de jetpack pe care il am de la inceputul blogului, am mai adaugat cateva pe parcurs, cum ar fi: akismet, autoptimize, sumo me, yoast seo, add to any, backup guard, worldfence security…
Stiu ca Jetpack este util, insa mi-e teama sa il reactivez.
Multumesc ca ai impartasit cu noi!
Te pup!
Eu nu folosesc acel plugin cu linkuri do follow. La mine toate sunt do follow.
Nici acel plugin care iti arata cati vizitatori sunt live. In rest le am si eu pe toate si chiar sunt multumita de ceea ce mi-a pus pe blog. Pentru moment imi ajung. Cica nu este bine sa-l incarci
Le faci tu do follow inseamna.
Stiu ca nu trebuie sa ai prea multe pluginuri, insa nici nu as sti la care sa renunt, sincer!