Jurnal de vacanță: călător prin România #turistinromania
Bună, draga mea!
Îmi place România și mi-aș dori să pot călători mai des în țara mea, căci merită cu siguranță. Și încerc să nu spun pas atunci când am ocazia să vizitez aceste meleaguri. Nu știu câte țări se pot lăuda cu munte, cu mare, cu ape termale, cu deltă, așa cum avem noi – bogății care nu sunt exploatate la maxim și care merită din plin să fie promovate.
Da, știu, m-aș putea plânge acum despre lipsa autostrăzilor, a aglomerației, a infrastructurii și sigur, mai avem încă mulți ani până să ajungem să rezolvăm aceste probleme și chiar dacă este totuși o problemă reală, asta nu mă împiedică să îmi vizitez țara.
Și ca să nu mă mai lungesc cu vorba, îți prezint câteva locuri pe care le-am vizitat în concediul aniversar pe care l-am avut la jumătatea lunii iunie. Ne-am dorit să ajungem în câteva locuri faine, așa că sâmbătă și duminică seară făceam deja rezervare prin Booking la cazare.
Palatul Brukenthal, Avrig
Îți spun sincer că am ales această locație doar pentru că a fost unul din puținele locuri din acest oraș micuț unde ne-am fi putut bucura și de piscină. Dar să știi că norocul nu a fost de partea noastră, căci aceasta nu era încă funcțională. În schimb, locația este foarte frumoasă, liniște deplină, peisaje foarte frumoase și personal foarte amabil. Am avut parte de o cameră mansardată micuță, dar nu ne-a deranjat foarte tare. Micul dejun a fost inclus (pentru că așa mi-am dorit), iar mâncarea, de altfel, chiar foarte bună.
Cred că am vizitat în vreo 2 ore întregul Avrig și sincer, nu cred că aș putea locui într-un astfel de oraș, atât de mic și liniștit. Este totuși prea liniștit pentru mine, o persoană destul de agitată și zăpăcită.
Am mâncat aici niște paste foarte bune, fierbinți și am băut o socată răcoritoare. Prețurile sunt chiar decente și am văzut oameni care veneau aici să se relaxeze, căci terasa este deschisă oricui, până seara târziu.
Castelul de lut Valea Zânelor
După cât de multe poze am văzut de la Castelul de lut Valea Zânelor, mi-am dorit foarte mult să vizitez și eu acest loc magic. Pare că ar fi căsuța piticilor din povestea Albă ca Zăpada. Am fost plăcut surprinsă să aflu că un cuplu din București stă în spatele acestui proiect, iar locul se va dezvolta. Se va face și un restaurant, dar va exista și cazare. Chiar și iarna acest loc este magic – am văzut poze!
Intrarea costă 5 lei/persoană și trebui să menționez că nu ai voie cu mâncare și băutură din exterior. Lângă râu există un butic, de unde îți poți cumpăra ceva de ronțăit sau de băut. Un loc unde vei putea să te relaxezi și să te bucuri de susurul apei.
Grădina zoologică din Sibiu
Pentru că am primit recomandări să vizităm grădina zoologică din Sibiu, am bifat și această locație, care mi-a plăcut destul de mult. Are o suprafață de peste 20 de hectare și am întâlnit animale pe care cred că le-am văzut pentru prima dată (cred că dacă ajungeam mai de dimineață, chiar prindeam mai multe animale treze).
Lupul alb, jaguari, tigru siberian, struț african, lemuri, macaci sau lame sunt doar câteva din animalele pe care le vei întâlni aici, iar pentru 3 lei, cât costă intrarea pentru o persoană, vei petrece un timp chiar fain aici. Așa că atunci când mai ajungi în Sibiu, îți recomand să vizitezi această grădină zoologică. În plus, te poți plimba și cu barca pe lac.
Muzeul Astra din Sibiu
O plimbare prin cele 96 de hectare în care vei descoperi o imagine a vieții rurale din întreaga țară. Peste 400 de case și anexe gospodărești din toate zonele României – cam asta vei găsi la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra din Sibiu. Este atât de liniște aici și parcă mi-am amintit de poveștile lui Creangă. Prețul pentru un bilet de intrare costă 25 lei/persoană.
Rezervația de zimbri Hațeg Silvuț
Am vizitat și rezervația de zimbri din pădurea Silvuț, unde am plătit 7 lei/persoană. Am găsit aici 7 zimbri ce stăteau la umbră într-o liniște deplină și am aflat că această rezervație a fost înființată în 1958 când o pereche de zimbri au fost aduși din Polonia. În acest loc și-a făcut apariția primul zimbrul european.
Sarmizegetusa Ulpia Traiana
Acest muzeu de arheologie se află chiar în comuna Sarmizegetusa, din județul Hunedoara, în apropiere de ruinele fostei capitale a provinciei romane Dacia, Ulpia Traiana. Pentru 14 lei/persoană cât costă intrarea, vei vedea aici armură, haine, mozaicuri, obiecte din bronz, ceramică, os, sculpturi și altele, toate de pe vremea romanilor.
Dacă îți iei timp să citești toate informațiile notate, ai să descoperi multe lucruri interesante despre romani. Vei afla până și ce jocuri existau în acea vreme și menționez că multe jocuri cu zaruri existau de atunci, iar multe din ele au fost preluate de la greci.
Barajul Gura Apelor
Am vrut să ajungem la Lacul Bucura, însă drumul nu ne-a ajutat foarte mult și nici nu ne-am organizat din timp, așa că am amânat acest traseu. Pentru a ajunge la acest lac este nevoie de mai multe ore, ceea ce înseamnă că trebuie să o iei din loc dimineața devreme și trebuie să te pregătești cu ceva mâncare și apă, să ai pe drum.
Biserica de piatră Sfântul Nicolae din Densuș
Pentru că această biserică este pe lista locurilor de vizitat din Hunedoara, am bifat-o și noi. Am aflat că este una din cele mai vechi biserici din România, fiind ridicată pe ruinele unei construcții din secolul IV d. Hr. Din păcate însă nu am reușit să intrăm, căci era închisă. Din câte am înțeles, încă se țin slujbe aici.
Orașul Hațeg
Un oraș mic pe care îl poți vizita într-o după-amiază sau seară. Cred că este mult spus vizitat, căci efectiv ne-am plimbat într-o seară și nimic nu mi-a atras atenția în mod deosebit. Și pentru că am primit o recomandare pe Instagram unde putem mânca ceva bun, am mers să căutăm localul respectiv.
Îți spun sincer că mi-a plăcut de cum am intrat. Foarte cochet, aranjat cu bun gust, dar rustic în același timp. Prețurile nu mi s-au părut chiar mici, însă a meritat. Mâncarea și servirea foarte bune, așa că recomand cu siguranță și eu, la rândul meu, localul Art Motel&Bistro.
Sarmizegetusa Regia
Fosta capitală a statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman, Sarmizegetusa Regia a fost nucleul unui sistem defensiv strategic format din 6 fortărețe din Munții Orăștiei, folosit de Decebal pentru apărare contra cuceririi romane.
Pentru a ajunge aici, trebuie să ai mașină, pentru că este un drum destul de lung de făcut, dar frumos. Mașina va rămâne în parcare, iar de acolo trebuie să urci un deal cam vreo 2 km. Prețul pentru a vizita acest loc este de 10 lei/persoană.
Castelul Corvinilor, Hunedoara
Încă un obiectiv pe care ne-am dorit foarte mult să îl bifăm în acest concediu a fost Castelul Corvinilor din județul Hunedoara. Am visat la câteva poze pe care soțul meu mi le-a și făcut și m-am putut bucura de podul liber. Am rămas impresionată de acest castel atât de mare, de impunător și cu o arhitectură incredibilă.
Prețul unui bilet este de 35 lei/persoană și deși pare mult, pe noi nu ne-a deranjat prețul, mai ales că este un loc extrem de vizitat, adică ne așteptam la un preț mai mare. Chiar erau foarte mulți străini când am ajuns și mi-a plăcut foarte cum se vedea orașul de sus. Mi-ar fi plăcut să am ocazia să ajung într-un turn, dar accesul este interzis.
Dacă vrei să vezi mai multe, te invit și pe YouTube unde am postat deja vlogul din acest concediu, care sper să îți placă. Acum, la final, aș vrea să te întreb dacă ai vizitat aceste locuri sau dacă ai de gând să o faci. Ce loc ți-a atras atenția mai mult?
Mulțumesc pentru vizită! Cu stimă și drag, Lory!
Cred că ai avut o vacanță superbă! Chiar dacă am fost de multe ori la Sibiu (e relativ aproape de CJ), să știi că multe dintre locațiile pe care le-ai precizat n-am avut ocazia să le bifez, astfel că le trec pe listă! În schimb mi-a plăcut mult Castelul Corvinilor, iar restaurantul din Hațeg mi-a rămas în minte pentru că eram în trecere prin oraș și l-am găsit întâmplător, iar noi fiind mega înfometați am avut parte de o cină pe cinste acolo :))
Ma bucur ca ai trecut pe lista locurilor de vizitat din Romania cateva din obiectivele pe care noi le-am vizitat deja.
Ce tare ca ati ajuns si voi la acel restaurant in Hateg! Suuuper! Chiar au mancare buna si un ambient super fain.
Te pup, Ioana!
Ti-am urmarit postarile pe Instagram! 😀 Bravo, Lory, ai avut o vacanta foarte frumoasa!
Si mie mi-a placut super mult la Sibiu, Muzeul Astra si Gradina Zoologica. Noi nu am vizitat foarte multe locuri din Romania, am preferat mereu sa plecam in alte tari, probabil si din cauza faptului ca ne lipsesc autostrazile si facem mult pe drum. Totusi, mi-ar placea o escapada de cateva zile in natura, cu drumetii pe munte si chestii de genul. Foarte frumoase pozele de la Barajul Gura Apelor, habar nu aveam de existenta lui. Nici la Castelul Corvinilor n-am fost si nici la Ioana, la Cluj. 😀 Dar sper c-o sa reusim sa le bifam cu timpul pe toate.
Ziceai ceva de Grecia, parca?! Te pregatesti de alta vacanta? Unde mergi de data asta? 😀
Puups!
Multumesc tare mult, Amy!
In Cluj nu am ajuns nici noi niciodata, dar poate cine stie…candva, vom face drum si prin acea zona. Chiar merita sa ne promovam si vizitam tara, cu toate lipsurile pe care le are.
Da, plecam si in Grecia. In Rhodos anul asta. Abia astept!
Te pup si merci fain de vizita!
Superbe obiective! Noi am vizitat anul trecut Castelul Corvinilor, iar anul acesta – Castelul de Lut. Impresionante ambele! Imi doresc tare mult sa le pot bifa si pe celalalte! Si mie imi place sa fiu turist in tara mea, avem atatea locuri frumoase si instagramabile.
Merita cu siguranta promovarea noastra si banii nostri aceasta tara! Desi nu este chiar usor de ajuns in muuuulte locuri minunate, sunt frumoase!
Și mie îmi place să mă plimb prin țară, mai mult decât în oricare alt loc. Ai reușit să faci niște poze foarte frumoase.
Îmi doresc mult să văd Castelul de lut Valea Zânelor, dar și Grădina Zoologică din Sibiu, mai ales că la noi la Brașov nu vezi prea multe la Zoo.
Multumesc mult, Adina!
Ce fain ca locuiesti in Brasov! Este un oras care imi place tare mult!