
Recenzie carte: Nojoud, divorţată la 10 ani
Bună, draga mea!
Am dat peste acest titlu în timp ce verificam reducerile de pe site-ul meu preferat şi după ce am răsfoit paginile puse la dispoziţie, am decis să o cumpăr, pentru a afla continuarea poveştii lui “Nojoud, divorţată la 10 ani“. Nojoud Ali este o fetiţă născută într-un sat din Yemen, care nu ştie nici măcar câţi ani are exact. Mama ei presupune că are 10 anişori, însă poate avea chiar 8 sau 9. Fetiţa nu are un certificat de naştere, trăieşte în această ţară unde femeile nu au un cuvânt de spus, nu au dreptul la educaţie, nu au dreptul la vot…practic nu au drepturi, drepturi care pentru noi sunt normale. În Yemen, această normalitate nu există, din păcate. Pentru părinţii yemeniţi, activitatea principală este munca la câmp şi creşterea animalelor, iar copii lor nu merg la şcoală, pentru că nici ei la rândul lor nu nu au mers la şcoală şi nu ştiu nici măcar să citească.
Şi pentru că părinţii ei nu mai au bani să o întreţină şi pentru că este vârsta la care multe fetiţe sunt căsătorite cu forţa şi sunt trimise la soţii lor şi familiile acestora, Nojoud ajunge să fie promisă unui bărbat cu 20 de ani mai în vârstă decât ea. Acesta promite că nu se va atinge de ea, până ce nu îi va veni măcar prima menstruaţie, să o poată trata ca pe o femeie. Şi de aici începe calvarul vieţii lui Nojoud: plecând la familia soţului ei, acesta profită de ea, o violează şi o bate. În loc să se joace cu copii, această munceşte de dimineaţa până seara, iar soacra ei nu concepe să iasă la joacă, pentru că este o femeie măritată, nu mai este o fetiţă. Când bărbatul ei ajunge acasă, profită iar şi iar de ea şi oricât a ţipat ea să fie lăsată în pace şi oricât a fugit de el, acesta o prindea mereu, o viola şi o bătea…
Până într-o zi, când fetiţa ajunge la tribunal, un loc necunoscut şi neînţeles de ea la vârsta aceea fragedă, are norocul să dea peste o avocată care o ajută şi o protejează pe parcursul divorţului, pe care ea îl cere cu stăruinţă şi ardoare. Singurul ei scop este să divorţeze, să devină o femeie liberă şi să se bucure de viaţă, de copilărie. Este o poveste impresionantă, care nu te lasă rece şi care chiar te înfioară. Din păcate, eu nu pot să înţeleg cum este posibil aşa ceva, cum de încă se întâmplă aceste lucruri.
În urma obţinerii divorţului, Nojoud are şi o dată de naştere, pe care nu a serbat-o niciodată – ziua în care a devenit liberă a devenit ziua ei de naştere. Primeşte tort, jucării şi se poate bucura de copilărie, deşi sunt sigură că urmele din sufletul şi viaţa ei nu vor putea fi şterse şi uitate vreodată… Nojoud primeşte premiul “Femeia anului” pe data de 10 noiembrie 2008, decernat de revista Glamour.
Dacă vrei să afli cum se desfăşoară toată acţiunea şi intreaga poveste a lui Nojoud, îţi recomand această carte, care este cât se poate de reală. Dacă vei căuta pe Google numele ei: Nojoud, vei putea citi mult mai multe lucruri chiar pe Wikipedia.
Să fim recunoscătoare că nu trăim într-o astfel de ţară şi că suntem libere!
Mulţumesc pentru vizită! Te pup!